Kukuriku koalicija pleše na rubu Plomina

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Zaključci Savjeta IDS-a u Zagrebu su doživljeni kao da ta vladajuća stranka u Istri nije koalicijski partner vladajućima u državi. U to nas uvjeravaju naši sugovornici iz stranaka Kukuriku koalicije.

Kritike upućene na pojedine prijedloge zakona te zamjerka da "Vlada ne može voditi učinkovitu nacionalnu i europsku, tj. međunarodnu politiku i istovremeno brinuti o lokalnom razvoju", samo su sitnice prema onome kako je odjeknuo zaključak da IDS traži raspisivanje referenduma o TE Plomin 3. U Zagrebu taj stav smatraju krajnje nekorektnim.

Naime, od koalicijskog partnera nisu očekivali da će se suprotstaviti Vladinim odlukama, među kojima je očito i već odavno određena ugljenska sudbina novog bloka termoelektrane u Plominu. Nije im jasno zašto IDS-ov član Vlade nije reagirao kada se o tome raspravljalo na sjednicama.

Također im je nejasno da je takvo što zaključio Savjet IDS-a kojim predsjeda Darko Lorencin, pomoćnik ministra gospodarstva Radimira Čačića, za koga je pak poznato da navija za ugljen u Plominu.

Čelnik istarskog SDP-a Dino Kozlevac ipak je na strani svojih lokalnih partnera, tumačeći da središnjica nije zauzela nikakav stav oko Plomina 3 koji bi za njega bio obvezujući.

- Referendum je jedan od demokratskih mehanizama izražavanja volje građana. Mislim da sve ovo što je dosad učinjeno su ustvari najave i postupci koje je jednostrano provodio HEP vezano za taj projekt i najave Vlade, odnosno to je projekt koalicijske Vlade da se gradi novi blok u Plominu. U biti mislim da većina građana nije protiv tog projekta, nejasno odgovara Kozlevac.

Podsjeća međutim da je sporan energent koji bi pokretao novi plominski blok te da istarski Prostorni plan ne predviđa TE na ugljen, a ograničena je i snaga.

- U programu Vlade svih ovih godina nije bila predviđena termoelektrana na ugljen. Zato treba u narednom periodu intenzivirati dijalog na lokalnoj i državnoj razini. U svakom slučaju, građani će odlučiti što će se događati na tom prostoru, kaže Kozlevac.

Na pitanje nije li središnjica SDP-a otvoreno za gradnju Plomina 3 na ugljen, odgovara da on to nije iščitao. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter