Kukuriku koalicija izbjegava sastanak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako se sastanak tzv. Kukuriku koalicije, prema najavama glavnih aktera, trebao održati polovicom veljace u Labinu, do njega nije došlo. Damir Kajin kaže nam da ni sam ne zna ništa o mogucem datumu tog sastanka.

Naime, prvotni dogovor SDP-a, HNS-a i IDS-a, stranaka koje cine koaliciju, bio je da se sastanu odmah nakon inauguracije Ive Josipovica te nakon sabora IDS-a. I jedan i drugi dogadaj su vec prošli, a sastajanje nikome zasad, izgleda, nije ni na pameti.

Neslužbeno se spominje da bi se labinski sastanak trebao održati pocetkom ožujka, no cinjenica je da su se najjace oporbene stranke trebale u Labinu sastati još 21. studenog 2009., ali su tada neki stranacki dužnosnici, poput SDP-ovog Zlatka Komadine, izjavili da je "logicno da se sada svi posvetimo predsjednickim izborima".

No,izbori su prošli pa je došla inauguracija, a sutra ce se, ocito, naci neko opravdanje da se oporbeni celnici ne nadu za istim stolom iz samo njima poznatih razloga.

Kajin pojašnjava da se nedavno cuo sa Zoranom Milanovicem, ali da pritom nisu ni spomenuli koaliciju. Znaci li to da se ona raspala i prije nego što je uopce ozbiljno i pocela djelovati, pitanje je na koje je Kajin rekao odlucno:

- Ne, nismo se predali. Nema dileme da cemo se morati pripremiti za preuzimanje vlasti. Nismo neozbiljni i želimo napraviti platformu koju cemo predstaviti gradanima, no trenutno su neki trijumfalisticki raspoloženi. Okupirani su nekim drugim stvarima, kao što je imenovanje ljudi u predsjednickom uredu.

Kajin je, bez sumnje aludirao na SDP, ali osnovno je pitanje zašto se SDP uopce bavi takvim stvarima, ne samo zato što to se ne bi više ni smjeli miješati u Josipovicev rad, buduci da je on kao predsjednik morao izaci iz te stranke, vec i zato što je imenovanje savjetnika trivijalan problem u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska s više od 300 tisuca nezaposlenih.

- Istina je da ce nam vlast u ruke pasti kao trula kruška i da ce prilike u zemlji biti sve gore. Onaj tko dode nakon ovih baraba, morat ce sve radikalno mijenjati, od politike do donosa s gradanima. Gradanima cemo morati reci što ih ocekuje, a to nije popularno. Narodu možeš reci sve, samo ne istinu, ali svi cemo se morati suociti s time, kaže Kajin.

No, opozicija se ni sama trenutno ne želi suociti sa situacijom koju tako žarko želi podijeliti s gradanima. Posljednji sastanak koalicija je održala u Ivancu pocetkom listopada, a tome je prethodio onaj u Šibeniku te prvi u Kastvu.

U meduvremenu je HNS zapoceo samostalne razgovore o suradnji s HSU-om, što je svojedobno bilo protumaceno kao proširenje Kukuriku koalicije. Medutim, jasno je da HSU zasad uopce ne razmišlja o tome.

Celnik te stranke Silvano Hrelja za Glas Istre je, kada je bio pozvan na zajednicki rucak sa SDP-om, HNS-om, IDS-om i SDSS-om nakon Josipoviceve pobjede, izjavio da je "Kukuriku koalicija naziv za nešto što ne postoji". Hrelja je tada istaknuo da HSU ne može pristupiti necemu što je tek popis želja, "koaliciji koja uopce nije formalizirana".

Upravo se taj stav celnika HSU-a pokazuje ispravnim jer kako drugacije protumaciti ovo izbjegavanje sastanka u Labinu, nego time da Kukuriku koalicija ustvari uopce ne postoji. To je doista tek popis želja i nerealiziranih sastanaka.


Podijeli: Facebook Twiter