Kukuriku koalicija 37,4 - HDZ/DC 20,5

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjesecno istraživanje politickih preferencija u Hrvatskoj, CRO-Demoskop, provedeno u prva tri dana kolovoza još je jednom potvrdilo cinjenicu da je HDZ-u i HSS-u puno bolje da na parlamentarne izbore izadu sa samostalnim listama. Kukuriku koalicija (SDP/HNS/HSU/IDS) i dalje vodi, dobiva 37,4 posto glasova, slijedi je HDZ/DC s 20,5 te lista HSS-a s 4,5 posto glasova.

Kada bi se, medutim, zbrojili rezultati koalicije HDZ/DC s HSS-ovima, onda se vidi da njih podržava 25 posto ispitanika, što je cak 3,5 posto više nego prošlog mjeseca kada su ove tri stranke biracima bile ponudene na zajednickoj listi. Što se tice Kukuriku koalicije, njena je podrška stabilna, pad u odnosu na prošli mjesec iznosi samo 0,6 posto, što ulazi u opseg statisticke pogreške.

Potpredsjednica HSS-a Marijana Petir rekla je da je predsjedništvo HSS-a vec ionako donijelo odluku o samostalnom izlasku na izbore. - To je za nas jedina realna opcija. Naravno, nismo još definitivno zatvorili vrata predizbornim koalicijama, ali je vrlo vjerojatno da cemo na izbore izaci samostalno.

Laburistima 4,3 posto

Clan predsjedništva HDZ-a i potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak kaže da još nikakva definitivna odluka o nacinu izlaska na izbore nije donesena, ali da je najvažnije da rejting premijerke i HDZ-a, ali i njihovih koalicijskih partnera stalno raste te da se smanjuje razlika u odnosu na Kukuriku koaliciju.

Od ostalih stranaka slijede Hrvatski laburisti Dragutina Lesara koji na razini Hrvatske dobivaju 4,3 posto glasova, a slijede zajednicka pravaška lista (HSP/HCSP/A-HSP) s 3,6 posto i HSLS s tri posto biracke podrške. Ostale stranke ne prelaze dva posto glasova na razini Hrvatske. Još je uvijek vrlo visoki udio, 20,4 posto, onih koji ne znaju za koju ce stranku glasati.

Ako bi se biracima ponudile samo pojedinacne stranacke liste, opet je najjaci SDP s 28,1 posto, a slijedi ga HDZ s 20,1 posto. Sljedeci su HNS s 5,3 i HSS s 4,4 posto glasova. Odmah za njima su Lesarovi laburisti s 4,3 posto. Od ostalih stranaka tu su i HSP s 3,1, HSU s 2,9 i HSLS s 2,8 posto glasova.

Najpopularniji Josipovic

Najpozitivniji politicar u zemlji je i dalje predsjednik Ivo Josipovic kojeg takvim smatra cak 43,3 posto ispitanika. Daleko za njim zaostaje guverner HNB-a Željko Rohatinski kojeg pozitivnim doživljava 10,7 posto anketiranih. Premijerka Jadranka Kosor je na trecem mjestu, nju pozitivnom smatra 6,9 posto anketiranih, a tek cetvrti na listi je njen najveci politicki protivnik, šef oporbe i predsjednik SDP-a Zoran Milanovic, s 5,4 posto podrške. Medutim, Kosor je istovremeno visoko i na listi negativnog doživljaja politicara.

Naravno, negativne i dalje predvodi odbjegli pa poslije pritvoreni nekadašnji premijer Ivo Sanader koji je najnegativniji politicar za cak 28,8 posto ispitanika. Premijerka Kosor je na drugom mjestu s 15,5 posto, a treci je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks s 11,6 posto. Da su baš "svi politicari" negativni smatra 9,2 posto ispitanika. Na listi negativnih slijede redom Andrija Hebrang, Darko Milinovic, Stjepan Mesic, Radimir Cacic i Božidar Kalmeta.


Podijeli: Facebook Twiter