Kukuriku "istrijanizira" Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završnica politicke borbe za glasove istarskih biraca - kao i onih u cijeloj državi - napokon pocinje. Iako još nisu poznate sve kandidacijske liste i imena na njima, jasno je tko su glavni igraci koji ce odmjeravati snagu u sljedecih dvadesetak dana, pokušavajuci zadobiti vecu naklonost biraca i zaraditi koji mandat više.

U osmoj izbornoj jedinici, kojoj pripada cijela Istarska županija te veci dio Primorsko-goranske, izborni favorit je odavno objelodanjen u istraživanjima rejtinga politickih stranaka i koalicija, koja su takoder ukazala na velike i teške bitke što ce se voditi za prelazak izbornog praga izmedu nekoliko stranaka i neovisnih lista. Jasno je da ce izborni pobjednik Istre u prosincu, kao i u prošlim izbornim ciklusima 2003. i 2007. godine, biti stranke ljevice - SDP i IDS, ovaj puta udružene u Kukuriku koaliciju s HSU-om i HNS-om.

Sva važnija istraživanja stranackog rejtinga pokazuju da ce Kukuriku koalicija u osmoj izbornoj jedinici dobiti izmedu deset i dvanaest mandata. Za preostala dva do cetiri saborska mandata bore se HDZ kojem predvidaju jedan do dva mandata, Hrvatski laburisti koji imaju izgleda za jedan mandat, te koalicija stranaka koju je oko sebe okupio ekonomist dr. Ljubo Jurcic. Laburisti i "jurcicevci", koje u osmoj izbornoj jedinici predvodi Primorsko-goranski savez i njegov predsjednik Darijo Vasilic, krcki gradonacelnik, po istraživanjima dobivaju izmedu pet i šest posto glasova.

Uz te pomalo nepretenciozne izborne liste, djelomice sastavljene od novih lica u politici, ide i stranka Ladonja, iako ona po relevantnijim istraživanjima dobiva manje od cetiri posto glasova i ne prelazi izborni prag. No, uzmemo li obzir mogucnost statisticke pogreške te velik broj još neopredijeljenih gradana, Ladonju takoder možemo smatrati kandidatom za ulazak u Sabor, s možebitnim jednim zastupnickim mjestom.

Najozbiljnija ponuda svakako stiže iz Kukuriku koalicije, koju u osmoj izbornoj jedinici podržava oko 60 posto biraca. Lidera te koalicije te vjerojatnog buduceg mandatara Vlade Zorana Milanovica podupire slican broj gradana u Istri i na Kvarneru, a iz tako velike javne podrške stranke koalicije mogle bi "prihodovati" i rekordan broj saborskih mandata.

Jasno je da SDP, IDS, HNS i HSU biracima nude znatne promjene vezane uz vodenje države i nacionalnu politiku u cijelosti, ali i da njihov stil vladanja - to se posebice odnosi na socijaldemokrate i IDS-ovce - gradani u osmoj izbornoj jedinici vec godinama podržavaju i biraju na lokalnoj i regionalnoj razini.

Znacajna podrška strankama ljevice u ovom dijelu Hrvatske ne može se objašnjavati ni floskulama o svjetonazorno "crvenoj Istri", a niti samo zloporabom vlasti u režiji HDZ-a, jer je ocito da se biracima nude i druge alternative na ljevici i medu strankama centra, ciji su izgledi, koliko pokazuju istraživanja, dvojbeni.

Jedan od najbitnijih dijelova izbornog programa Kukuriku koalicije svakako je decentralizacija i regionalizacija zemlje, koja ukljucuje i vecu financijsku samostalnost županija, gradova i opcina. Jasno je da Istri - koja zadnjih godina iz državnog proracuna od 120 milijardi kuna nije izravno, "od Zagreba", dobila niti 100 milijuna kuna godišnje - takva ponuda iznimno odgovara. Posebno budu li na važnijim mjestima u Hrvatskom saboru i Vladi sjedili IDS-ovi dužnosnici, koji bi uskoro mogli biti u idealnoj prilici da napokon - istrijaniziraju Hrvatsku. (Dubravko GRAKALIC)

ANALIZU O TOME ŠTO TKO NUDI I KAKVE SU IM ŠANSE, CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter