Kukuriku dobiva duplo više glasova od HDZ-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor vec tjednima ulaže u svoju kampanju silnu energiju, svakodnevno putuje Hrvatskom, serijski polaže kamene temeljce, vatreno govori na stranackim skupovima, ali sve to bez ikakvog efekta. Trenutacni rejting HDZ-a, proizlazi iz istraživanja agencije Puls što ga je objavila Nova TV, jednak je kakav je bio i prije dva mjeseca.

Biracka potpora njihovim politickim protivnicima iz Kukuriku koalicije u istom je razdoblju malo porasla tako da je danas, cetrdesetak dana prije parlamentarnih izbora, razlika izmedu glavnih konkurenata cak 19 postotnih poena. Moralo bi se stoga dogoditi nešto uistinu nevjerojatno, pa da 4. prosinca u Hrvatskoj ne dode do promjene vlasti.

Prerano za šampanjac

Za Kukuriku koaliciju, ciji je premijerski kandidat Zoran Milanovic, izjasnilo se 38,8 posto ispitanika, dok su krajem kolovoza uživali podršku njih 35 posto. HDZ je ostao na 20 posto. U koaliciji lijevog centra još ne otvaraju šampanjac, ali..

- Ništa još, naravno, nije gotovo, medutim objektivno, naše cetiri stranke dobile su izbore onda kad smo se okupili. Od tada smo u stalnoj prednosti u odnosu na HDZ. Do izbora necemo ništa mijenjati, nastavit cemo sa svojom umjerenom kampanjom i necemo odgovarati na neprestane provokacije iz HDZ-a, rekao nam je visoki SDP-ov dužnosnik u cijem glasu se, unatoc za njih jako pozitivnim brojkama iz ankete, nije mogao osjetiti trijumfalizam.U Kukuriku koaliciji, dakle, nemaju razloga mijenjati strategiju kampanje jer dosegnuta prednost skoro da im jamci izbornu pobjedu. No, što ce sada uciniti u HDZ-u? Protekle tjedne odradili su u skladu sa sloganom - Cuvajmo Hrvatsku. Premijerka je ponavljala da se po mišljenje više nece ici u Beograd i da se svi koji misle hrvatski moraju okupiti jer "pred nama je jedna nova bitka za Hrvatsku". HDZ je Kukuriku koaliciju optuživao za manjak domoljublja, a sami su se zaklinjali u Franju Tudmana i hrvatske branitelje. Nije im, medutim, pomoglo.

- Jako je teško voditi kampanju kad se svaki drugi dan na novinskim naslovnicama tvrdi da je HDZ imao crne fondove, da ce protiv naše stranke biti podignuta optužnica, da ce USKOK ispitati premijerku... Mi stalno moramo odgovarati na pitanja novinara bojimo li se. Optuženi smo i bez optužnice. Protiv toga prakticno smo nemocni. Ali, rezultati ankete sugeriraju da smo pretkampanjom, koja je kao ciljanu skupinu imala clanove HDZ-a, uspjeli zacementirati jezgru našeg birackog tijela, komentirao je visoki dužnosnik Vlade i HDZ-a.

Drukcije poruke

Prema svemu sudeci iducih dana iz vecinske stranke treba ocekivati poruke dosta drugacije od onih što su ih odašiljali zadnja dva mjeseca. HDZ ce vjerojatno ublažiti žestoku nacionalnu retoriku.

- Okrenut cemo se prema politickom centru i gospodarskim temama. Mislim da za to još nije kasno. Osim toga, HDZ-ova šansa je Kukuriku koalicija. S obzirom na probleme s kojima se mi suocavamo, oni bi mogli sjediti i mirno sjediti cekati izbore. Ali, umjesto toga oni sami od sebe upadaju u nevolje na nacin da cak javno medusobno polemiziraju, pa bi Linic zvao MMF, Milanovic ne bi i tako dalje. Ta Kukuriku koalicija upravo je katastrofalna, smatra naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

Na trecem mjestu, iza dvije najjace politicke opcije, u anketi su se smjestili Hrvatski laburisti Dragutina Lesara. S potporom od 6,3 posto odlijepili su se od HSP-a koji cetvrti sa 4,7 posto, a slijedi Blok umirovljenika Zajedno (4,4 posto) i HSS s mizernih 2,5 posto. (D. CIGLENECKI/Novi list)

 


Podijeli: Facebook Twiter