Kukuriku dobiva 54 posto, HDZ 9, Ladonja 3,6

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kukuriku koalicija pobjeduje u Istri i dijelu Primorsko-goranske županije, odnosno u 8. izbornoj jedinici, pokazuje redovito istraživanje agencije IPSOS Puls provedeno izmedu 6. i 10. listopada. Da se izbori održavaju sljedece nedjelje, za koaliciju SDP-HNS-IDS-HSU glasalo bi 50,7 posto svih ispitanika, odnosno 54,3 posto gradana koji ce sigurno ili vjerojatno izaci na parlamentarne izbore. Na drugom mjestu je HDZ s 9,3 posto glasova gradana koji ce izaci na birališta, a zatim slijede iznenadenja.

Umirovljenicki blok i Lesar


Trece mjesto u 8. izbornoj jedinici, po posljednjem istraživanju IPSOS Pulsa, pripada koaliciji Blok umirovljenici zajedno - Primorsko-goranska stranka - lista dr. Ljube Jurcica Hrvatska ekonomska inicijativa, koja privlaci 7,1 posto ispitanika koji idu na izbore, dok su na cetvrtom mjestu Hrvatski laburisti Dragutina Lesara s 6,1 posto glasova.

Kada se to prevede u saborske mandate, u 8. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija bi dobila deset ili jedanaest mandata, HDZ jedan ili dva, dok bi laburisti i koalicijska lista umirovljenika, PGS-a dr. Nikole Ivaniša i dr. Jurcica dobili po jedan mandat.

Na nacionalnoj razini, posljednje, rujansko istraživanje IPSOS Pulsa pokazuje da Kukuriku koalicija dobiva 37,2 posto glasova, HDZ 20,1 te Hrvatski laburisti 6,1 posto. Na granici prolaza u Sabor, s 5,1 posto glasova, nalazi se koalicija Blok umirovljenici zajedno (BUZ), koju cine istoimena stranka Blok umirovljenici zajedno, Demokratska stranka umirovljenika, Akcija Hrvatskih umirovljenika, Stranka umirovljenika i Zagrebacki Umirovljenici.

Poredak s "nacionalne liste" rejtinga politickih stranaka ocito se preslikao i na popularnost stranaka u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, s iznimkom vece popularnosti koalicije umirovljenici-PGS-Jurcic, te uz iznimno nisku popularnost desnih stranaka.

- U odnosu na prethodne izbore, rezultat je ocekivan i velika je mogucnost da se oni pokažu i na izborima, komentira dr. Andelko Milardovic, voditelj Centra za politološka istraživanja.

Najvece iznenadenje je niska popularnost stranke Ladonja i na predizborima potvrdenog nositelja njihove liste Plinija Cuccurina, koji je daleko ispod crte - u tjednu kada su mediji bili ispunjeni prilozima o "predizborima" u Ladonji stranka je "u glasanju za Sabor" osvojila tek 3,6 posto glasova biraca koji ce sigurno ili vjerojatno izaci na izbore.

Milardovic: Ladonja tranzicijski dobitnik


S obzirom na razliku u odnosu na laburiste i "malu koaliciju", ocito je da ce u sljedecih pedesetak dana, koliko je ostalo do izbora, teško prevagnuti preko izbornog praga. Primjer Ladonje pokazuje i da je njezin celnik Plinio Cuccurin pogrešno postupio kada nije ušao u prijeizbornu koaliciju s manjim lokalnim strankama. Iako lokalna Lista za Rijeku Danka Švorinica osvaja tek 0,6 posto glasova, a PGS u "svojoj" koaliciji vrijedi najmanje dva posto glasova, takva bi koalicijska "pripomoc" bila znacajna u poboljšavanju izgleda da se ude u parlament.

Ali, problem Ladonje i Cuccurina nije, kaže Milardovic, samo u koaliciji, nego i u cinjenici da se radi o stranci tranzicijskih dobitnika: "Ne ulazim u to kako je on došao do kapitala, ali on je umiveni dobitnik tranzicije. A takvi u javnosti ne kotiraju dobro i veliki ih kapital nece spasiti. Vecina stanovništva je na rubu egzistencije, a treba znati da, u sociološkom smislu, ne mogu opstojati društva s devastiranim srednjim slojem.

- Cuccurin može biti od interesa glasacima gornjeg srednjeg sloja ili ostatku ostataka srednjeg sloja, ali to je manjina, vrh sante leda. Za njega mogu glasati menadžeri i razni drugi tranzicijski dobitnici, objašnjava Milardovic i dodaje: "Suprotno, Lesar bi mogao uzletjeti na krilima tranzicijskih gubitnika. Bilo bi dobro da suraduje s Jurcicem i umirovljenicima."

Manje od Ladonje u 8. izbornoj jedinici osvajaju Nezavisna lista splitskog svecenika dr. Ivana Grubišica - 2,1 posto izglednih glasova, HSLS - 1,6 posto, HSP - 1,3 posto, HSS - jedan posto, Nezavisna lista Milana Bandica - 0,8 posto, Lista za Rijeku - 0,6 posto i Hrvatska gradanska stranka Željka Keruma - 0,5 posto. Neodlucnih gradana koji ce izaci na izbore još je 9,6 posto. (Dubravko GRAKALIC)

Jakovcic: Ne cudi me loš rezultat Ladonje

- Rezultati su za mene uglavnom ocekivani. Sigurno postoji još ozbiljnog prostora za rast naše koalicije jer je evidentno da nas gradani prepoznaju kao jedinu pravu alternativu HDZ-u. Istinske promjene može donijeti samo naša koalicija. I neke druge opcije imaju zanimljivih elemenata, ali nemaju politicku snagu, kazao je predsjednik Istarskog demokratskog sabora Ivan Jakovcic. Upravo liste koje ce voditi Jurcic i Lesar, dodaje, imaju elemente slicne Kukuriku koaliciji. - Ljubu znam iz studentskih dana. Cijenim njegovo znanje kao i principijelnost Lesara. Ne cudi me vrlo loš rezultat Ladonje jer nevjerojatna rastrošnost i skandaloznost istupa Plinija Cuccurina pokazuje da se gradene Istre ne može kupiti, rekao je Jakovcic. (S. B.)

Cuccurin: I mi smo narucili svoje istraživanje

- Primamo na znanje to istraživanje. Iduci tjedan bi trebalo biti gotovo i ono koje smo mi narucili. Podsjecam da je na našim unutarstranackim predizborima glasalo 30 tisuca gradana, komentar je Plinia Cuccurina, nositelja Ladonjine liste za parlamentarne izbore, na istraživanje Ipsos pulsa. (B. Ž.)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter