Kukuriku dobiva 14,4, HDZ 8,46 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stranke i nezavisne liste dobit ce iz državnog proracuna ukupno 27,52 milijuna kuna za pokrivanje troškova izborne promidžbe, pa ce tako kampanja državu koštati 20 milijuna kuna manje nego prije cetiri godine. Najviše novca sjest ce na racun Kukuriku koalicije, jer proracun daje 180 tisuca po osvojenom mandatu pa ce pobjednicka ekipa dobiti 14,4 milijuna kuna.

Ako su se u koaliciji držali zakonskog ogranicenja o tome da po izbornoj jedinici na kampanju mogu potrošiti najviše 1,5 milijun kuna, odnosno 15 milijuna kuna u cijeloj državi, novac koji dobiju iz proracuna pokrit ce gotovo sve njihove troškove.

HDZ-u na osnovu 47 osvojenih mandata pripada 8,46 milijuna kuna i ta je stranka cini se dobro prognozirala svoj (ne)uspjeh na izborima jer su se prema neslužbenim informacija zadužili kod jedne banke za osam milijuna kuna.

Medu clanicama koalicije pojedinacno ce najviše novca dobiti SDP 10,98 milijuna kuna, HNS-u pripada 2,5 milijuna kuna, a IDS i HSU ce dobiti po 540 tisuca kuna. Po milijun i 80 tisuca kuna dobit ce laburisti i HDSSB koji su osvojili po šest mandata, a HSS i HSP dr. Ante Starcevic mogu racunati na po 180 tisuca kuna.

Nezavisnoj listi don Ivana Grubišica pripada 360 tisuca kuna, a na izbornu promidžbu osam manjinskih zastupnika proracun ce ukupno izdvojiti 1,44 milijuna kuna. Prema zakonu 30 tisuca kuna pripada i Ladonji koja je prešla izborni prag, ali nije uspjela osvojiti mandat.

I sedmero manjinskih kandidata koji nisu pobijedili ali su osvojili više od 15 posto glasova ima pravo na naknadu od po 30 tisuca kuna, što je ukupno 210 tisuca kuna. (J. Ma.)


Podijeli: Facebook Twiter