Kukasti križevi na kucama Roma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci sa srijede na cetvrtak u staroj jezgri Vodnjana osvanulo je desetak kukastih križeva ispisanih crnim sprejem i bojom na kucama u kojima žive romske obitelji te na njihovim osobnim automobilima. Prema policijskom izvješcu, u 9.30 sati stigla je dojava da su se na Trgu Statuta na nekoliko ulaza u kuce i jednom osobnom automobilu pojavili grafiti neprimjerenog sadržaja, a više ce znati nakon završenog ocevida.

- Grad Vodnjan je oduvijek simbol multietnicnosti, multikulturalnosti, suživota i primjer tolerancije razlicitosti, i upravo zbog toga najoštrije osudujem taj cin. Ne možemo tolerirati takav govor mržnje, to nije nacin za rješavanje problema, vec se time samo potice nesnošljivost medu stanovništvom, rekao je gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic na  izvanrednoj konferenciji za novinare.

Istaknuo je da vodnjanska lokalna samouprava oduvijek potencira integraciju svih nacionalnih manjina pa i romske, što nije lako ostvariv cilj. Napomenuo je da financiraju vrtice za romsku djecu te njihov boravak u osnovnoj školi kao i marende te troškove života obiteljima Roma upravo radi njihove integracije u društvo.

Naglasio je da od nadležnih institucija traži da što prije otkriju pocinitelja ili pocinitelje i da se prema njima poduzmu adekvatne mjere.


Podijeli: Facebook Twiter