Kuhinjski uredaji - ukras kuhinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niti jedna prostorija stana ne predstavlja tako usko povezan sklop uredaja, opreme i elemenata namještaja poput kuhinje. Ova tehnološko funkcionalno estetska cjelina zahtjeva posebnu pažnju pri projektiranju, jer svaki pogrešan odabir dovodi do dugorocnih posljedica. One ce se osjetiti pri svakodnevnim radnim procesima koji se obavljaju u kuhinji i remetiti njihovu ucinkovitost.

No, osim kvalitativnih i funkcionalnih zahtjeva, namecu se i oni estetski, koji boravak u njoj cine ugodnijim, a radne procese jednostavnijim. Iako su uredaji nužan element u opremanju svake kuhinje, njihova uloga ne treba biti iskljucivo funkcionalna vec i dekorativna. Štednjaci, nape, pecnice, hladnjaci i ostali uredaji mogu postati naglasak, koji ce kuhinju uciniti atraktivnom i posebnom. Osim toga, najnoviji trendovi postavljaju kuhinju u središe zbivanja te joj daju dodatnu ulogu mjesta za okupljanje ukucana u kojoj uredaji imaju posebnu estetsku važnost.



Neobicni oblici štednjaka ugradeni u radnu plocu ili postavljeni na nju kao odvojen naglašen element, pretvorit ce ju u dinamicnu plohu, koja odnosom materijala i dimenzija radne ploce i štednjaka stvara atraktivnu kompozicijsku cjelinu. Obavezan element uz štednjak je napa. Ona može biti izrazito naglašena, a osobito ako se element sa štednjakom tretira kao izdvojena cjelina u kuhinjskom prostoru. Dizajn napa je toliko napredovao da je totalno negirao njenu funkcionalnost te joj dao izrazitu estetsku ulogu poput naglašenog rasvjetnog tijela, dekorativne slike na zidu ili skulpture u prostoru dominantnih dimenzija. Ukoliko odaberete ovakvu koncepciju, elementi kuhinje trebaju biti jednostavni u jednoj ili dvije boje.



Grupiranje uredaja u ugradbenom ormaru pridonjet ce ukupnom tehnološko-estetskom dojmu kuhinje. Pecnicu, kao izdvojeni element, naglasite smještajem u ugradbeni ormar što vecih dimenzija, na visinu 90-120 cm. Idealno ju je smjestiti centralno. Mikrovalna pecnica, aparat za kavu pa i tv skladno ce se uklopiti u ovu kompoziciju. Ukoliko uredaji nisu grupirani, nemojte ih naglašavati pojedinacno, jec cete narušiti sklad kuhinje. U tom slucaju kuhinju naglasite bojama i formom.



Klizna ili zaokretna vrata masivnog ugradbenog elementa trebaju biti potpuno neutralana, kroz jedinstven odabir materijala. Cistoca vertikalne plohe s naglašenim uredajima dat ce eleganciju i snagu koja ostavlja bez daha. Poželjno je hladnjak i zamrzivac ugraditi u ovaj isti, prostorno neutralni, kuhinjski element. Estetsko-tehnološki dojam pojacat ce i kuhinjske slavine sa vrlo izraženom vertikalnom dimenzijom.



Suvremeni dizajn uredaja pruža podjednaku priliku ispuniti želje ljubiteljima retro stilova kao i sljedbenicima posljednje rijeci tehnike, koji kuhinju pretvara u „kapsulu“ iz SF filmova. Naglašeni minimalisticko – geometrijski izražaj daje joj futuristicki izgled, ali i multiprakticnost pri uporabi i održavanju. Odabir kvalitetnih i atraktivnih uredaja na tržištu je zaista velik, a na vama je samo da se odlucite za željeni stil uredenja kuhinje u kome uredaji postaju ukras prostora! (Monika Galovic Dumendžic, dipl.ing.arh.)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter