Kuhinja - srce kuće i stvarni svijet Rovinjke

S otvorenja izložbe (N. O. RADIĆ)
S otvorenja izložbe (N. O. RADIĆ)

Sinoć je u Zavičajnom muzeju grada Rovinja otvorena izložba pod nazivom "Kuhinja none Fume - La cucina di nonna Fiamita". Izložba sastavljena od niza bivših, nekada uporabnih predmeta iz kuhinja naših nona, koje su mjesecima pa i godinama vrijedno prikupljali djelatnici muzeja i vanjski suradnici uz pomoć donatora i brojnih zaljubljenika u povijest, tradiciju i običaje grada svete Eufemije, privukla je ogroman broj posjetitelja.

Njihov se entuzijazam, kao i strpljivost pri prikupljanju predmeta, a potom i onog radnog dijela od obnove do katalogiziranja te naposljetku predstavljanja u obliku izložbe, pokazao punim pogotkom jer se već sada o njoj priča kao o najznačajnijoj izložbi ovogodišnje sezone.

- Nakon što je 2008. muzej otvorio iznimno posjećenu izložbu "Komoda none Fume" okrenuli smo se prikupljanju etnografske građe s područja srca rovinjske kuće - kuhinje. Njome se želio prikazati pravi svijet Rovinjke i njene uloge u društvu. Na tom zahtjevnom poslu uz našu etnologinju i autoricu izložbe Katarinu Marić radili su i etnolozi Etnografskog muzeja Istre Tanja Kocković Zaborski i Mario Buletić (koautor) koji su predanim terenskim istraživanjima prikupili vrijedno iskustvo rovinjskih domaćica, njihove recepte kao i predmete iz kuhinjskog inventara i uvrstili ih u očuvanu materijalnu i nematerijalnu rovinjsku baštinu.

Uz njih, za realizaciju projekta posebno se moramo zahvaliti Anni Deliji i Eufemiji Quarantotto, velikim prijateljicama muzeja, na dugim i strpljivim objašnjenjima, anegdotama i vremenu koje su utrošile u potrazi za još nekim predmetom, rekla je na svečanom otvorenju ravnateljica Marija Smolica.

Katarina Marić podsjetila je prisutne da je hrana, kuhanje i priprema jela jedna od tema koja se provlači kroz čitavu ljudsku povijest.

- U projektu materijalne i nematerijalne baštine Rovinja nakon tekstilne baštine dotaknuli smo kuhinju i gastronomiju kao važan dio svakodnevnog života. Fenomen kuhinje indirektno postaje povijesni izvor za praćenje trgovine, razvoja industrije, prirodnih raznolikosti i promjena te otkriva bit svakodnevnog života i zaokružuje navike i osobitosti vremena i prostora.

Gastronomija i način pripremanja hrane ljudska su praksa koja ide mnogo dalje od običnog zadovoljavanja bioloških potreba, ona sažimlje, podcrtava i usmjerava na pojave i promjene u kulturi određenog podneblja, rekla je, među ostalim, na otvorenju Katarina Marić.

Izložbu "Kuhinja none Fume", prati sadržajno i fotografski bogat katalog sa slikama i opisima svih izloženih predmeta. Atraktivnim ga čine i priče, odnosno anegdote starijih Rovinježa o "životu u kuhinji", poneki starinski recept, izviješća o navikama i običajima u danima fešti, ali i atraktivni napuci o svemu iz kućne radinosti, poput onima o pripravljanju domaćeg sapuna. Izložba se može razgledati do veljače 2013. godine. (N. ORLOVIĆ RADIĆ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter