Kuhinja na brodu: Ćakule pod jedrima Budimira Žižovića

Budimir Žižović (Arhiva)
Budimir Žižović (Arhiva)

U sklopu programa "Ćakule pod jedrima" u organizaciji Jedriličarskog kluba i neprofitne udruge Delfin u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici prekjučer je govorio poznati pulski novinar, pjesnik i ribar Budimir Žižović, a tema je bila "Kuhinja na brodu". Vrlo je to bliska tema ovom ljubitelju mora i dobre hrane koji kaže da nije bio to što je, bio bi najradije brodski kuhar. Žižović je napomenuo da je u Hrvatskoj objavljena samo jedna "Brodska kuharica" koju je napisao Zlatko Gall, a pronašao je i kratku skriptu "Kuharica za jahtaše" koju je još 1930. napisao Milovan Smodlaka.

Koliko je važna uloga brodskog kuhara objasnio je rekavši da oni moraju raditi sve, pa ako se netko zaželi sladoleda, on ga mora napraviti. Kada se kreće u plovidbu valja se dobro pripremiti i isplanirati, ne smiju se zaboraviti začini, kapula, češnjak, krumpir, voće, ocat, čaj, šećer, mesne doručke, paštete… ali ponajprije na brodu uvijek mora biti dovoljno vode, makar se ona i ne potrošila. Žižović je naučio kuhati na brodu kroz praksu, nitko ga nije učio pa je radio i neke greške.

Kada se govori o hrani na plovidbi treba se razlikovati preživljavanje, normalna prehrana ili hedonističko uživanje. Jer, posebna je priča naći se u nekoj vali zaklonjen od bure koja traje tri dana. Naučio je tako Žižović da kruh nije star dok nema 12 dana, a nije ni tada star dok ne dobije zelenu boju.

Od jela koja se obavezno trebaju napraviti na brodu je riblja juha koja ima puno minerala, a tu je i buzara koja se može spremiti brzo, za 30 do 45 minuta i koju Žižović opisuje čarobnom. - Svaka hrana je pet puta slađa na brodu nego na kopnu. Na moru moramo nešto iskušati, makar nam se to i ne svidjelo, ako ništa drugo da se poslije pravimo važni, kaže Žižović koji se čudi i da nitko nije izumio parfem od kunjki čijem mirisu on ne može odoljeti. Voli Žižo i murtersku lešadu, crni rižoto od sipa i rižoto sa školjkama, neizostavna je i riba s krumpirima u pećnici, a tko ima gradele izvana, zapeći će ribu na tome.

- Ne posvećujemo dovoljno pažnje kulturi prehrane na brodu, zaključio je Žižović koji sprema novu zbirku pjesama na temu ljubavi i hrane pa je prisutne počastio i s nekoliko svojih pjesama. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter