Kuharska mandolina za brze postupke

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Kuharska mandolina vjerojatno je jedna od onih sporednih, ali ne manje važnih pomagala koja nam olakšavaju svakodnevicu prilikom priprave dnevnih obroka.

U profesionalnim kuhinjama je doista neophodna, a iskustvo je pokazalo da je u domaćinstvima mnogo manje zastupljena. Ne vjerujem da je razlog cijena jer se mogu nabaviti od raznih proizvođača, od onih za stotinjak kuna pa sve do visokokapacitetnih koje stoje i po nekoliko tisuća, ali tu smo već kod vrlo ozbiljnih količina koje valja narezati. Mislim da je razlog pomanjkanje informacija i ponude na tržištu.

Dakle, mandolina služi za vrlo spretno, jednostavnim potezima, rezanje povrća i voća na ploške, kockice, prutiće, rombove ili klasični julienne rez, uz jednostavno mijenjanje umetaka s odgovarajućom formom oštrice u bazni okvir.

Narezana materija zadržava željeni oblik i teksturu ovisno o individualnoj potrebi i može se dalje koristiti za termičku obradu ili varijantu sirove konzumacije. Tijekom čitave godine ne odvajam se od moje Chef'n-ove mandoline, a trenutno svakodnevno obrađujem klasike iz vrta, pomidore, tikvice, melancane, paprike i društvo iz voćnjaka.

Neki smo dan na mandolini izrezali kirurški precizne, gotovo providne ploške domaćeg mladog krumpira, fino ga ispržili te začinili cvijetom soli aromatiziranom kandiranom limunovom koricom, što je bila izvrsna grickalica uz čašu, dvije hladnog bijelog vina u ljetno predvečerje.

Takav se čips da odlično aromatizirati peperončinima iz vlastitog vrta ili Leidinim na porečkoj pjaci ili nekim drugim začinima po vlastitom guštu, a u neko drugo doba godine radimo čips od cikle, pastrnjaka, mrkve ili celera. Također, odlične su isto tako tanko narezane kruškice s nasjeckanim orasima i finom slatkom, slatkom gorgonzolom.

Da ne bi sve započelo i završilo na čipsu i da budemo politički korektni, vratimo se praktičnoj funkciji mandoline i recimo zdravijoj prehrani. U ritmu svakodnevice pod motom brzo, brzo, žuri mi se, u kroničnom nedostatku vremena, a potrebi da ipak unosimo dovoljno nutritivnih svojstava, mandolina je odličan saveznik za brze postupke.

U samo par minuta elegantnog rezanja, što je inače noćna mora svih gore navedenih kroničara, da se spretno i vrlo brzo pripraviti potrebna količina povrća za prosječnu obitelj te na par kapi maslinjaka izbaciti odličan ratatuille, salata, umak uz paštu ili sve više zastupljeni couscous, a složit ćete se da je uz ovako lako usitnjavanje povrća priprava mesa s roštilja samo piece of cake, zar ne? (Larisa RADIN)


Podijeli: Facebook Twiter