Kuhari i konobari u Istri deficitarna zanimanja!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolaskom proljeca i približavanjem Uskrsa istarski su hotelijeri krenuli sa zapošljavanjem prve sezonske radne snage koja im je potrebna da se njihovi turisticki objekti pripreme za još jednu ljetnu sezonu. A kako sada stvari stoje, broj bi sezonaca u vecini velikih istarskih hotelijerskih kuca, koje zapošljavaju vecinu sezonaca na Poluotoku, trebao ostati isti kao lani. Jedino povecanje radne snage predvidaju u rovinjskoj Maistri te u umaškom Istraturistu.

Kada se sve skupa zbroji, pulski Arenaturist, Maistra, porecke Plava laguna i Riviera te Istraturist i Rabac namjeravaju zaposliti 5.200 sezonaca, dvjestotinjak više nego lani, a buduci da svoje potrebe ne mogu pokriti u Istri, radnu snagu traže i u ostatku Hrvatske, posebno u Slavoniji, odakle im se velik broj radnika i vraca svake godine.

Medutim, broj sezonaca u turizmu bit ce još i veci jer podatke o potrebnoj kolicini ljetne radne snage nisu iznijeli Laguna Novigrad i rabacka Maslinica, a teško je prikupiti i podatke o sezoncima koje ce zapošljavati restorani, nuditelji turistickih izleta, kafici, nocni klubovi i drugi koji ovise o sezoni. Zanimljivo je da je hotelijerima u najturistickijoj regiji Hrvatske najteže naci kvalificirane kuhare, konobare i slasticare koje cak svrstavaju u deficitarna zanimanja.

LONE POVECAO BROJ ROVINJSKIH SEZONACA


Najviše sezonaca ove ce godine primati Maistra i to 1.350, što je 150 više nego lani. Kako navodi Tatjana Trošt, direktorica ljudskih potencijala u toj firmi, glavni razlog je otvaranje novog hotela Lone. Ona veli da se cak 80 posto njihovih sezonaca vraca iz godine u godinu te da 62 posto svojih potreba pokrivaju u Istri, dok ostatak djelatnika prvenstveno primaju iz Osjecko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Bjelovarsko-bilogorske i Požeško-slavonske županije.

- Najveca je potreba za kuharima i konobarima, i to cak 55 posto od ukupnih potreba za sezoncima. Slijede sobarice, spremacice i recepcionari s 30 posto, dok ostatak otpada na animatore, djelatnike u sportu i wellnessu. S obzirom na to da na tržištu rada i dalje nailazimo na neodgovarajucu ponudu u strucnosti, kvaliteti i obrazovanosti kadra, posebno kada su u pitanju deficitarna zanimanja poput konobara, kuhara i slasticara, s aktivnostima pronalaska sezonske radne snage poceli smo vec na samom pocetku godine. Prve sezonce poceli smo zapošljavati vec u ožujku, veli ona.

Od 1.150 do 1.300 sezonaca primat ce i Istraturist koji još dodatnih 400 zaposlenika prima za ATP Croatia Open turnir krajem srpnja. I oni ove godine zapošljavaju pedesetak sezonaca više, a glavni razlog je povecanje kvalitete usluge u hotelu Coral i Istarskim vilama gdje su implementirali brend Melia.

- Uvodenje ovog brenda podrazumijeva višu razinu usluge i individualizirani pristup gostima, što generira povecanje broja zaposlenog osoblja. Konacni broj zaposlenih u 2011. godini ovisit ce primarno o broju gostiju koji ce posjetiti naše objekte tijekom sezone. Zapošljavanje sezonskih radnika je vec pocelo, no glavni je period zapošljavanja neposredno prije Uskrsa kada otvaramo gotovo sve objekte. Zapošljavanje se nastavlja i tijekom narednih ljetnih mjeseci sukladno rastu popunjenosti objekata, saznajemo od Istraturistovog direktora ljudskih resursa Andree Štifanica.

Istice da prednost pri zapošljavaju imaju zainteresirani s podrucja Umaga i okolice, ali buduci da taj broj nije dostatan, potrebu za radnom snagom popunjavaju kadrovima iz ostatka Istre, a potom krecu i u druge županije. Inace, u ovu se tvrtku vraca 90 posto sezonske radne snage.

Turisticka grupacija Valamar, u sklopu koje u Istri posluju porecka Riviera i Rabac, zapošljavat ce 1.546 sezonaca, od kojih vecina od 1.116 otpada na Rivieru. I oni sa zapošljavanjem pocinju tek oko Uskrsa, ovisno o datumu otvaranja pojedinih hotela.

DO ZAPOSLENJA PREKO FACEBOOKA


- Više od 94 posto sezonskih radnika koje zapošljava Rabac cini lokalno stanovništvo, a preostali dolaze iz drugih krajeva države. Što se tice Riviere, gotovo 800 sezonskih radnika je iz Istarske županije, a oko 350 iz drugih dijelova Hrvatske, uglavnom iz Slavonije. Riviera je, prema našim podacima, ujedno i poslodavac s najviše ugovora za stalne sezonske poslove. Ove godine se potpisuje 110 stalnih ugovora. Inace, nedostaju nam kvalificirani radnici ugostiteljskog zanimanja s iskustvom, osobito kvalificirani konobari, veli Gordana Fabris, direktorica Sektora ljudskih resursa Valamara.

Drugi veliki porecki hotelijer Plava laguna ove godine planira zaposliti preko 500 sezonskih radnika, a vec su poceli sa zapošljavanjem vrtlara. Naravno, drugi dio radne snage pocet ce primati s otvorenjem objekata ususret Uskrsu.

- S obzirom na to da se u Plavu lagunu svake godine vraca veliki dio prošlogodišnjih radnika, nemamo znacajnijih potreba za novima. Više od 50 posto sezonskih radnika je iz Istre, a medu njima ih je više od 50 s ugovorom o stalnim sezonskim poslovima. S obzirom na godišnju dinamiku poslovanja, kako Plave lagune, tako i turistickog gospodarstva u okruženju uopce, najveci problem predstavlja osiguranje radne snage u špici turisticke sezone tijekom srpnja i kolovoza, kada je potražnja za radnom snagom najveca, a ponuda najmanja, veli Goran Kukurin iz njihova Odjela za ljudske resurse. Zanimljivo je da zainteresirani sve informacije o zapošljavanju u Plavoj lagunu mogu naci na Facebooku.

Vlasta Cukon iz pulskog Arenaturista pak istice da ova tvrtka zapošljava iskljucivo sezonce iz Pule i okolice, njih oko 500. Zapošljavanje ce krenuti u travnju, a ugovore za stalne sezonce ima deset posto djelatnika. Oko 70 posto njih vraca se iz godine u godinu. (Piše Barbara BAN)

Place u turizmu bez promjena
Sve hotelijerske tvrtke tvrde da ove godine ne bi trebalo biti manjih, ali niti vecih placa. "U tijeku su pregovori sa sindikatima s ciljem reguliranja placa za tekucu godinu. Izvjesno je da smanjenja placa nece biti, a pregovara se o povecanju standarda radnika povecanjem primanja na indirektan nacin, kao na primjer kroz zatvoreni mirovinski fond", vele u Istraturistu. U Valamaru su takoder u pregovorima, a povecanja bi moglo biti ako tvrtka bude dobro poslovala.

Okviran broj sezonaca koje ce zaposliti istarski hotelijeri
Maistra 1.350
Istraturist 1.200
Riviera 1.100
Plava laguna 500
Arenaturist 500
Rabac 430


Podijeli: Facebook Twiter