Kuhara i konobara nema ni za lijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porečke hotelijerske tvrtke Plava laguna i Valamar Riviera i dalje traže sezonce. Ne jenjava potražnja za raznim zanimanjima, a što je razvidno i po još uvijek brojnim oglasima na web portalu Burza Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Traže se kuhari, konobari, pomoćni radnici u kuhinji, šankisti, servirke, sobarice, pizzaiolo… A traže ih svi – od velikih poduzeća do malih poduzetnika i obrtnika.

Počeli na vrijeme

- Što se tiče grupacije Plava laguna (Plava laguna i Istraturist), u ovom trenutku nam nedostaje oko pet posto radnika od 3.000, koliko trenutno ukupno zapošljavamo (od toga su 2.000 sezonci u Poreču i Umagu). Međutim, većina je u dolasku te vjerujemo kako se ta činjenica neće odraziti na špicu sezone. Ove godine smo ranije nego ikada prije započeli s realizacijom naših aktivnosti koje uključuju suradnju sa zavodima za zapošljavanje, srednjim školama ugostiteljskih usmjerenja, kao i različite promotivne aktivnosti koje su polučile rezultat, kaže nam glasnogovornica Plave lagune Eva de Zan Prusina. Ta je tvrtka, uz razne vrste stimulativnih aktivnosti za radnike poput besplatnog doškolovanja, od ove godine počela nuditi sezoncima i besplatan smještaj u personalnim domovima, zajedno s tri obroka na dan.

De Zan Prusina poručuje da treba nastaviti i dalje s popularizacijom zanimanja u turizmu, posebno kuhara i konobara kako bi ih motiviralo na upise u srednje turističko-ugostiteljske škole, ali i daljnje zapošljavanje mladih u turizmu.

Nagrade sezoncima

Valamar Riviera i dalje traži kuhare, konobare, sobarice i čistačice, te nastavljaju sa zaprimanjem prijava zainteresiranih kandidata.

- Možemo potvrditi kako je Valamar Riviera za sezonu 2017. do danas popunila 98 posto otvorenih pozicija. Trenutno nam još nedostaje radnika, a svi zainteresirani mogu se prijaviti putem web obrasca na bit.ly/Dobar_posao_u_Valamaru, putem e-maila na [email protected] ili na brojeve našeg sjedišta u Poreču. Valamar je jedan od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj koji kontinuirano ulaže u svoje zaposlenike prepoznajući ih kao glavni potencijal i pokretače kompanije. Usmjereni smo na stvaranje konkurentnih uvjeta rada, osiguravanje lojalnosti zaposlenika, povećanje razine zapošljavanja u lokalnim sredinama te interni razvoj profesionalnih talenata. Temelj je to poticajne korporativne kulture, koju Valamar kontinuirano razvija stavljajući ljude uvijek na prvo mjesto, rekla je Deana Stipanović iz Odjela za odnose s javnošću Valamar Riviere.

Dodala je da uz kompetitivne plaće u odnosu na industriju i okruženje, te odlične uvjete rada i mogućnosti napredovanja, Valamar osigurava čak 18 programa nagrađivanja za svoje zaposlenike.

Nakon pregleda portala Burza HZZ-a, ali i šetnjom Porečom vidjeli smo na brojnim izlozima trgovina, pekara, prodavaonica odjećom i na drugim mjestima papire na kojima piše da se traži radnik ili pak studentice za sezonski rad.

U porečkoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nisu nam znali reći točan broj koliko se radnika još traži, jer sve je bliže špica sezone kada će doći još veći broj gostiju. No, saznali smo da su upiti svakodnevni, a traže i veliki hotelijeri i mali ugostitelji. Posebno nedostaju kuhari i konobari. No, radnika zaista nema. Svi kukaju, jer na području ove ispostave ima ove godine barem 30 posto radnika manje u odnosu na prijašnje godine. Osjeća se to što su mladi, posebice iz Slavonije odakle je najviše sezonske snage dolazilo u Istru, otišli trbuhom za kruhom u druge države. (T. KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter