Kuhanje rakije pod kontrolom države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od prvog dana ove godine niti u vlastitom dvorištu nema više kuhanja rakije bez podmirenja obaveza prema državi. Odredba je to Zakona o trošarinama koji je stupio na snagu 1. sijecnja.

Za kuhanje do 20 litara cistog alkohola, otprilike 40 litara rakije, valja platiti sto kuna za kotao, ako je njegova zapremnina od 40 do sto litara. Za kotao zapremnine vece od sto litara placa se 200 kuna godišnje.

Uglavnom, vlasnik je dužan prijaviti kotao carinskoj upravi koja provodi i nadzire Zakon o trošarinama. U protivnom može slijediti kazna od dvije do deset tisuce kuna. U Istarskoj županiji služba trošarine postoji jedino u pulskoj carinarnici, kojoj se podnose zahtjevi.

Ali to naravno nije sve. Za one koji proizvedu više od 20 litara cistog alkohola godišnje, dakle cetrdesetak litara rakije, obavezni su platiti trošarinu cak i onda ako svu rakiju sami i popiju. Po litri cistog alkohola trošarina iznosi 53 kune, odnosno od 25 do 30 kuna po litri rakije, ovisno o postotku alkohola u rakiji.

Mali proizvodaci imaju još jednu obavezu. Do 20. sijecnja carinarnici trebaju podnijeti izvješce s podacima o proizvedenoj kolicini rakije, zapremini kotla i obracunatoj trošarini za prošlu godinu. Trošarinu su dužni platiti do zadnjeg dana sijecnja.

Proizvodac koji za prodaju proizvede do tisucu litara rakije, godišnje placa trošarinu od 53 kune po litri cistog alkohola s time da trošarinu moraju platiti u roku od 30 dana nakon proizvodnje.

Oni koji godišnje proizvedu više od tisucu litara žestokog alkoholnog pica, smatraju se velikim proizvodacima i podliježu drugim propisima.


Podijeli: Facebook Twiter