Kuhani štruklji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Da mi je još prije nekoliko dana netko rekao da se u Istri, ovdje u nas, kuhaju štruklji, bez razmišljanja bih ga odmah ismijala. Kakvi štruklji? Pa zna se gdje se oni prave, u Zagorju i Prigorju. Ja ih obožavam pecene s vrhnjem u pecnici. Tako mekani, podatni, ukusni. I, na žalost, tako kaloricni.

Bilo je to do neki dan, jer, uvjerih se kod tete ?ordane Markežic iz sela Pregara, i te kako se u Istri pripremaju štruklji, ali ne oni zagorski, vec naši, domaci, istarski. Zovu se, i dapace donekle slice zagorskim, ali se pripremaju drugacije i s još nekim sastojcima. Pregara je, za one koji ne znaju, selo koje je nekada pripadalo Hrvatskoj, ali je nesretnim politickim okolnostima postalo slovensko. Nalazi se preko puta jednako slikopisnog i lijepog Zrenja, ponad doline rijeke Mirne.

Štruklji se pripremaju zimi kad ima kobasica i ombola i dovoljno vremena za pripremanje zahtjevnijih jela. Kako veli teta ?ordana, obicno su se pripremali za prigodne ruckove, nedjeljne i blagdanske, a obavezno za svadbe te u svim vecim obiteljskim i crkvenim slavljima. Jeli su se uz kiseli kupus, i, premda naizgled komplicirani, zapravo su obicni u svojim sastojcima - stari kruh, brašno, jaja, sir te ombolo i kobasice, ali u zaista minimalnim kolicinama. Probajte i vi, necete požaliti!



Kuhani štruklji
Sastojci:
2 šake brašna, na vrh noža kvasca, 2 jaja i malo vruce vode (za tijesto); stariji kruh, malo mlijeka, 1 jaje, ribanog sira - za pola manje od kruha (za nadjev), 1 jaje za premaz, komadici kobasica i ombola.
Priprema:
umijesiti tijesto da bude glatko i da se može razvaljati malo deblje od onih za rezance, premazati s jajetom; kruh umociti u mlijeko, dodati jaje i ribani sir; smjesom premazati tijesto i posuti komadicima ombola i pancete (ako nisu dovoljno suhi, prethodno iz lagano prepržiti), zarolati, zaviti u kuhinjsku krpu, kuhati 15 minuta na laganoj vatri, izvaditi, ohladiti, narezati na kriške.


Podijeli: Facebook Twiter