KUH: Imamo najvišu boravišnu pristojbu na Mediteranu

Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)
Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)

Kamping udruženje Hrvatske (KUH) reagiralo je danas na najave povećanja boravišne pristojbe otvorenim pismom ministru turizma Darku Lorencinu u kojem ističu da hrvatski kampovi već sada imaju najviši PDV i najvišu boravišnu pristojbu na Mediteranu te da bi dodatno povećanje dovelo do pada konkurentnosti hrvatskog kamping turizma.

Hrvatski kampovi, navode iz KUH-a, već su u znatno lošijoj poziciji u odnosu na izravne konkurente zbog daleko najvišeg PDV-a na smještaj na Mediteranu, koji u Hrvatskoj iznosi 13 posto, naspram 10 posto u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj.

Također, boravišna pristojba u glavnoj sezoni znatno je viša u Hrvatskoj nego kod većine konkurentskih kampova. Boravišna pristojba u Hrvatskoj iznosi 0,90 eura, a primjerice u Kataloniji 0,45 eura, u Bibioneu u Italiji 0,40 do 0,50 eura, a u Cavallinu u Italiji od 0,30 do 0,40 eura, itd., podaci su KUH-a.

Izražavaju duboko neslaganje hrvatskog kamping sektora s prijedlogom o povećanju boravišne pristojbe. Ujedno, naglašavaju, viša bi boravišna pristojba u kampovima značajno utjecala na poskupljenje cjelokupne usluge, što bi dovelo do pada konkurentnosti hrvatskog kamping turizma.

Naime, prosječno ostvarene cijene u kampovima niže su od onih u hotelima pa svako eventualno povećanje boravišne pristojbe ima veći relativni utjecaj na cijenu, izraženo kroz postotak povećanja.

Upravo ta osjetljivost cijena u kamping sektoru i jest razlog zašto je kod velike većine mediteranskih konkurenata boravišna pristojba za kamping goste značajno manja od one za hotelske goste, navode iz KUH-a.

Stoga traže da Ministarstvo turizma "s dužnom pažnjom razmotri naša stajališta u svezi s navedenim prijedlogom te nas pravovremeno obavijestite o Vašim daljnjim radnjama i odlukama. Stojimo na raspolaganju za svaku pomoć u predmetnim analizama, kako bi zajedno donijeli najbolju odluku u interesu stabilnog razvoja hrvatskog kamping turizma", zaključuju iz Kamping udruženja Hrvatske.

Ministar turizma Darko Lorencin jučer je na Krku izjavio da će se novim zakonom o turističkim zajednicama promijeniti model financiranja turističkih zajednica, a planira se i podići boravišna pristojba koja će biti značajniji izvor prihoda za uspostavljanje destinacijske menadžment organizacije (DMO), posebice na lokalnoj i regionalnoj razini.

Hrvatska ima jednu od najnižih boravišnih pristojba na Mediteranu, a riječ je o namjenskom i korisnom prihodu za promidžbu i za razvoj proizvoda, istaknuo je Lorencin, najavljujući da bi Ministarstvo do kraja mjeseca moglo izići s prijedlogom povećanja boravišne pristojbe. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter