Kuglačice Istre, ponos Poreča i Istarske županije

Kuglačice Istre i reprezentacije Hrvatske
Kuglačice Istre i reprezentacije Hrvatske

Revijalnim susretom protiv reprezentacije Hrvatske te prije toga svečanom sjednicom Skupštine, u Domu obrtnika je Ženski kuglački klub Istra iz Poreča proslavio 35. godišnjicu postojanja, a hvalevrijedni jubilej poklopio se i s impresivnom dvadesetom prvoligaškom sezonom. Za redom.

Svečanost je bila prilika da se prisutni prijatelji kluba te ostala javnost podsjete na početke koji sežu u daleku 1948. godinu prošlog stoljeća kada se u Poreču počelo organizirano kuglati pod "zastavom" ondašnjeg kluba koji je imao mušku i žensku sekciju.

Nakon petnaest godina, iako bez vlastite kuglane tada, stekli su se uvjeti da se 1994. godine pokuša napasti prvo mjesto u Prvoj B ligi,  no, ostale su Porečanke za svega devet čunjeva uskraćene za to zadovoljstvo. Zato se godinu dana kasnije slavilo u srcu Istre, odnosno u pazinskoj kuglani kada su Porečanke osvojile naslov prvaka Prve B lige i ušle u prvoligaško društvo gdje se i danas nalaze.

Valja svakako spomenuti i igračice koje su osigurale prvoligaški status, a to su redom bile; Vojka Prodan, Vjera Mušković, Vesna Tončinić, Dušanka Trišović, Darinka Gojtan, Sonja Kosić, Vlada Venijer i Ružica Močibob, dok je tadašnji trener bio veliki kuglački igrač pok. Dario Rioža, a predsjednik kluba Zorko Sergo.

Ponosni su u porečkom klubu i na brojne uspjehe od kojih su najveći počeli 2007. godine kada su u klub došle vrlo kvalitetne igračice Ivanka Rebrović, Marija Zver i Mirjana Pavić i tako odmah iste godine postale viceprvakinje Hrvatske te ujedno stekle pravo nastupa na Europa pokalu. Dočekana je konačno i vlastita kuglana u Poreču te je počeo jači rad s mladima rezultat čega su i današnji kuglački biseri kojima se porečki klub može pohvaliti, Marijana Liović te Nataša Ravnić-Gašparini, a na istom je putu i Katja Oplanić, juniorska reprezentativka Hrvatske.

Pored toga, zadnjih su godina Porečanke redovito u prvoligaškom vrhu, a ove je godine i prvi puta osvojen Kup. Domaći uspjesi nagrađeni su izlaskom na europske kuglačke staze gdje su postignuti impresivni rezultati.

Dvaput je osvojen NBC pokal (2011. i 2014.), a dva puta srebro u istom natjecanju (2012. i 2015. ), te jednom bronca (2013.). Spomenute najuspješnije igračice nizale su uspjehe i na pojedinačnim nastupima te je tako osvojen Svjetski kup (Nataša Ravnić-Gašparini), postale su Liović i Ravnić-Gašparini i svjetske prvakinje u kombinaciji i sprintu, a kao članice reprezentacije Ravnić-Gašparini i Snježana Kramar osvajačice su zlatne medalje sa Svjetskog prvenstva.

Vrijedno je spomenuti i Katju Oplanić kao osvajačicu brončane medalje na Svjetskom prvenstvu kod kadetkinja, te Emu Maletić, brončanu s mlađejuniorskog natjecanja. (M. PILAT)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter