Kugla kao lajtmotiv u radovima Tome Gerića

Otvorenje izložbe Tome Gerića u labinskoj galeriji
Otvorenje izložbe Tome Gerića u labinskoj galeriji

U Gradskoj galeriji Labin otvorena je izložba slika i skulptura Tome Gerića "U svemiru je sve samo svemir". Osim u Gradskoj galeriji, dio izloženih radova može se pogledati i u Maloj galeriji Zajednice Talijana "Giuseppina Martinuzzi" Labin, a izložba ostaje otvorena do 20. srpnja.

Kako je rekla povjesničarka umjetnosti Branka Arh "kroz sva desetljeća stvaranja, od samih slikarskih i kiparskih početaka do danas prati ga motiv kugle. Prve kugle nastale su još krajem pedesetih, u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića. Kugle je gradio na strogim načelima geometrizma i konstruktivizma, ali i na podlozi intimizma i lirske ekspresije. Zatvarao ih je u čvrste konstrukcije ili ih je otvarao sve do unutrašnjosti jezgre, dodavao im je boju do usijanja ili im je oduzimao sve do tamnih akromatskih polja. No, Gerić nije kolorist".

Autor je rođen 1933. u Vrbanovcu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1957. u klasi prof. Otona Postružnika. Od 1957. do 1962. bio je suradnikom Majstorske radionice Krste Hegedušića. Slijedile su samostalne i skupne izložbe u zemlji i u inozemstvu, pohvale, uspjesi, nagrade i priznanja. Izlagao je s grupom Mart u Austriji (1961.) i Nizozemskoj (1962.). Godine 1971. iznenadila je njegova odluka da se iz Zagreba, središta likovnih zbivanja, nakon vrlo ozbiljnog starta i umjetničkih uspjeha (renome vrsnog umjetnika stekao gotovo na početku svoga umjetničkog djelovanja), preseli u Oprtalj, u osamu i izoliranost. U Oprtlju je proveo 23 godine. Svoj je novi dom 1994. našao u Dragi kraj Rijeke gdje i danas živi i stvara, daleko od rasprava i dokazivanja, angažmana i svega onoga što bi ga moglo udaljiti od umjetnosti i prirode. (V. BEGIĆ


Podijeli: Facebook Twiter