KUD Zlatela: Vrtićarci i školarci uče narodne plesove

Morris i Ema spremni za valcanje (I. RADIĆ)
Morris i Ema spremni za valcanje (I. RADIĆ)

Obrni je, obrni!, odjekuje petkom iz stare, davno zatvorene škole u Lazarićima. To zapuštenoj zgradi život udahnjuje 50-ak vrtićaraca i osnovaca koji u kršanskom KUD-u "Ivan Fonović Zlatela" uče tradicionalne plesove.

Kakva zavidna brojka za malu sredinu u doba kada duh i nije na cijeni, a dječju pažnju lakše je kupiti novim tabletom negoli balonom, rašpom ili pritilicom…! U bližoj okolici nema KUD-a koji se može pohvaliti ovakvom popularnošću među djecom.

To zavređuje da se pokuca na vrata učionice u kojoj glavnu riječ drže vedre prenositeljice narodne baštine Sanja Baćac i Jelena Vickić, voditeljice dviju folklornih skupina.

Dotrajao pod opasno podrhtava pod stupanjem mladih nožica što, plešući u ritmu nekog prošlog, humanijeg vremena, dižu nataloženu prašinu. Naprosto morate kihnuti nakon što vam osnovke Melina Marija Kiković, Dora Močinić i Hana Depikolozvane objasne što ih to vuče tancati već nekoliko godina.

- Tu smo jer uživamo u plesu, i to narodnom. Družimo se, a usput i navadimo ča. Balon nas podsjeća na naše none i noniće. Mi održavamo tradiciju na nogama!

Apćiiihaaa! Istina je!

- Radosna sam, ispunjena, kad ih vidim kako plešu, kako govore po domoće, kako su sretni kad čuju mih i sopelu! Naše je da ih navadimo da nemaju averziju prema tome, da ne zaziru od tradicije, običaja, svega onog što jesmo i što su bili naši stari, priča nam voditeljica Jelena.

- S veseljem oblače narodnu nošnju; nije ih sram, dapače, to im je fora, prisnažuje Sanja. Napominje da su obje 15 godina u KUD-u, otkako je društvo osnovano.

- Kroz folklor stekneš toliko poznanstava, upoznaš druge tradicije i mjesta za koja inače vjerojatno ne bi ni čuo… Obogatiš se i naravno da djelić toga želiš prenijeti mladima, nastavlja. 

Što je najbolje, interes djece za folklor svake godine raste, a to, zaključuju Sanja i Jelena, samo pokazuje da njihov posao nije uzaludan; potvrđuje, naime, da će balon ipak živjeti vječno. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter