KUD "Matko Brajša-Rašan": Posjet i poklon-koncert Kotoru

Gostovanje KUD-a 'Matko Brajša Rašan' u Kotoru
Gostovanje KUD-a 'Matko Brajša Rašan' u Kotoru

Minulog vikenda u koncertnoj dvorani muzičke škole "Vida Matjan" i crkvi svetog Duha u Kotoru nastupio je mješoviti zbor Kulturno-umjetničkog društva "Matko Brajša Rašan" iz Pule.

Nakon dolaska u Kotor članovi KUD-a u svom kratkom posjetu gradu obišli su Pomorski muzej Kotora i katedralu svetog Tripuna. U katedrali svetog Tripuna otpjevali su "Oče naš" Matka Brajše Rašana, po kome KUD i nosi ime. Potom je, veli tajnica KUD-a Ira Gužvan-Orlić, održan koncert u koncertnoj dvorani muzičke škole "Vida Matjan".

Ana Jergović, predsjednica KUD-a, predstavila je povijest i rad društva. Zbor pod dirigentskom palicom Irene Vladisavljević predstavio se bogatom glazbenom baštinom istarskih skladatelja, te onih hrvatskih i stranih. Korepetitorica zbora je Maurizia Brajković.

Pjevači "Brajše" njeguju vokalni glazbeni izraz istarskog podneblja i djela istaknutih skladatelja iz drugih krajeva Hrvatske, kao i djela starih majstora. Kroz koloplet djela bogatog i kvalitetnog repertoara izveli su sakralne, crnačke duhovne, istarske, dalmatinske i druge skladbe. Otpjevali su "Draga nan je zemlja" Ivana Matetića Ronjgova, "Oče naš", "Ne beri Jele", "Radićeva rožica" i "Zrasla mi ladonja" Matka Brajše Rašana.

U drugom dijelu koncerta KUD se predstavio publici izvedbama "Ča je more" I. M. Ronjgova, "Zora rudi" D. Prašelja, "Balun", također D. Prašelja, "Protuletje lepo" V. Žganeca (splet narodnih pjesama iz drugih krajeva Hrvatske), "Nabrala je jagode" Tihomira Vidošića i "Letovanić" Emila Cossetta.

Završni dio koncerta obilježen je skladbama "Oj ti dušo duše moje" (tekst August Šenoa/arr. Zoran Gardašević), "Ružo crvena" (D. Šimek/R.Gross), "Tri divojke" (narodna iz okolice Zadra), "Syahamba" (A. Nyberga), "Mari mome" (narodna bugarska pjesma), "Tri crnogorske pjesme" (ar. Irena Vladisavljević) i "Pipa" (A. Baša/D. Prašelj). Burnim pljeskom prisutnih popraćene su sve izvedbe, a posebne dojmove ostavila je ravnateljica zbora Irena Vladisavljević.

KUD "Matko Brajša Rašan" djeluje bez prekida pune 63 godine, a osnovan je 17. listopada 1951. Osnivači su mu dali ime "Matko Brajša Rašan" po istarskome skladatelju koji je bio i sakupljač narodnih pjesama. Glazbenik Matko Brajša Rašan autor je poznate istarske svečane pjesme "Krasna zemljo".

Zbor njeguje vokalni glazbeni izraz istarskoga podneblja, ali i drugih poznatih hrvatskih i svjetskih skladatelja. Predstavljao je Pulu, Istru i Hrvatsku na brojnim natjecanjima i gostovanjima u mnogim europskim zemljama. Primio je više nagrada i odličja u zemlji i u inozemstvu.

KUD "Matko Brajša-Rašan" pored brojnih nagrada, dobitnik je i Povelje tadašnje Općine Pula i Ordena zasluga za narod, te je 2006. godine u Njemačkoj na međunarodnom natjecanju zborova u Pohlheimu osvojio srebrnu plaketu za plasman i prvu nagradu za interpretaciju suvremene skladbe. Ovaj KUD organizira i susret pjevačkih zborova pod nazivom "Brajši u spomen". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter