KUD „Mate Balota" proslavio 20 godina djelovanja

Snimio: Dejan STIFANIC
Snimio: Dejan STIFANIC

Uz brojne goste, pjesmu, svirku, poeziju i dakako ples KUD „Mate Balota“ iz Raklja proslavio je sinoć u Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula dva desetljeća postojanja. U programu kroz koji su vodili Mara Valić i Patrik Bolković nastupili su osim domaćina KUD Barban, DKUS Mendula iz Medulina, KUD Ivan Fonović Zlatela iz Kršana, KUD Uljanik iz Pule koji se predstavio zvukovima i plesovima Moslavine, HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, KUD Gorjanac iz Gorjana pored Đakova, Ženski zbor Mendule iz Vrsara zatim Bruno Krajcar, Serđo Valić i Lidija Percan.

Više od 450 javnih nastupa održao je KUD u ovih 20 godina kroz KUD a kroz njega je prošlo više od 500 djece. Bio je to koncert kojim se slavilo uspješno djelovanje ovog društva ali je isto tako odana i počast Raklju, mjestu iz kojeg poteču neka poznata imena. Jedno od njih je veliki Mijo Mirković – Mate Balota čije ime KUD nosi. Ovaj slavni Rakljanac, veliki pisac ali i ne samo to, pronio je ime ovog gradića, a nove generacije nastavljaju njegovati tradiciju, što se vidjelo i iz preksinoćnog nastupa. Bruno Krajcar otvorio je večer Balotinom „Kozom“ i „Dragim kamenom“ da bi svi zajedno završili sa „Svi gremo za Castelnuovo“  i „Sve su se laste vratile sa Juga“. Poznatih Rakljanaca ima i danas, a Krajcar je tek jedan od njih. Velika Lidija Percan, za koju kažu da je nakon Balote najpoznatija Rakljanka i popularni Serđo Valić zajedno su otpjevali „Da mi tebe Istro ni“ pa su se tako dvije generacije spojile na jednom mjestu, no kada se govori o onima koji dolaze onda spomenimo da su s posebnim oduševljenjem dočekani i ispraćeni najmlađi članovi KUD-a koji su pokazali kako se pleše.

Daleko je Balota pronio dobar glas Raklja i Istre, pa je tako jedno vrijeme službovao u Vojvodini, u Subotici kao doktor ekonomije na Pravnom fakultetu, a upravo otamo su preksinoć stigli članovi i članice Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo koji su na publiku prenijeli dio svoje nevjerojatne energije i temperamenta koji su zaštitni znak njihovih plesova. Bunjevci su stigli izvrsno pripremljeni, bili su žestoki, ali očito i vrlo, vrlo raspoloženi, kao što samo oni znaju te izazvali neskriveno oduševljenje. Očito da postoje neke duhovne veze između Istre i Vojvodine koje su i dalje prilično čvrste.

Nakon svega, Rakljanci imaju se zašto ponositi svojim KUD-om, svojom kantom i plesom, vrijednim članovima i članicama, ali i zbog toga što imaju ovakve prijatelje.    

- Sve ovo što ste vidjeli, to smo sami stvorili, rekao je pred kraj večeri, ne skrivajući ponos, predsjednik KUD-a Josip Percan koji je zahvalio svim ustanovama i pojedinicima koji su pomogli da se ova manifestacija održi.

Mnogi su im poslali čestitke za ovu veliku obljetnicu, među njima Zdenka Višković Vukić te još jedan slavni Rakljanac Stjepan Hauser iz 2CELLOS koji je s Lukom Šulićem u Londonu. Podijeljene su i zahvalnice gostima i zaslužnim članovima među kojima je i Stjepan Celić koji svih ovih 20 godina vodi plesače. Mnogi su prošli i mnogi još uvijek djeluju u ovom KUD-u koji ima sigurnu budućnost. (M. RADIĆ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter