KUD "Mate Balota" gostovao u Vinkovcima

KUD Mate Balota gostovao u Vinkovcima
KUD Mate Balota gostovao u Vinkovcima

Članovi KUD-a Mate Balota iz Raklja prošloga su petka gostovali u Vinkovcima, gdje su na poziv prijateljskog KUD-a Slavko Janković Rokovci - Andrijaševci sudjelovali na manifestaciji pod nazivom "Večeri zavičajne poezije i divana 2014."

Na manifestaciji su se predstavili domaći pjesnici, kao i gosti iz Osijeka, Đakova i Babine Grede, a Istru su predstavljali najmlađi roženičari KUD-a Mate Balota Noel Bodetić i Erik Percan, te kantaduri Ljiljana Miloš, Cvijetan Brgić, Klaudio Knapić i harmonikaš Goran Percan.

Pjesnici su se predstavili svojim stihovima kao i kazivanjem starih narodnih običaja, dok su se članovi KUD-a Mate Balota predstavili svirkom na roženicama, kao i tradicionalnom kantom na tanko i debelo.

Prijateljstvo dvaju KUD-ova započelo je lani kada su Vinkovčani gostovali u Raklju na folklornoj manifestaciji "Rakalj u srcu", a nakon toga druženje se nastavilo sudjelovanjem KUD-a "Mate Balota" na Vinkovačkim jesenima 2013.

Članovi rakljanskog KUD-a polako šire svoj krug prijatelja i gostovanja, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Lani su, primjerice, gostovali i u Srbiji, na poznatoj kulturnoj manifestaciji Dužijanka u Subotici. Tom su prilikom Rakljanci prvi put nakon 70-ak godina posjetili fakultet na kojem je predavao upravo Mijo Mirković - Mate Balota. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter