Kucica iznad Delfina osudena na rušenje?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kucica iznad Delfina ipak mora biti preoblikovana. Tako se barem navodi u konacnom prijedlogu Urbanistickog plana uredenja "Lucica Delfin", o kojem ce u cetvrtak odlucivati i Gradsko vijece. Iako su vec ranije iz Grada, pa i sam gradonacelnik Boris Miletic obecavali da jedinu gradevinu iznad Delfina nitko nece dirati, što je potvrdilo i gradsko povjerenstvo koje je usvojilo primjedbe jedinog stanovnika i suvlasnika kucice Marija ?orica, navodeci da jedina sadašnja gradevina može ostati u istim gabaritima i nakon usvajanja plana, u konacnom prijedlogu UPU-a zadržana je ista retorika koja je krasila i prvotni prijedlog.

Naime, u tekstualnom dijelu konacnog prijedloga Plana navodi se: "Za stambenu gradevinu, koja je Generalnim urbanistickom planom grada Pule u smislu graditeljske baštine svrstana u skupinu gradevina skromne arhitektonske vrijednosti na kojima je dozvoljena potpuna izmjena pojedinih elemenata konstrukcije i procelja te je dozvoljeno i njihovo uklanjanje, ovim je planom utvrdena potreba njenog preoblikovanja kroz mogucu rekonstrukciju ili uklanjanje".

"Nitko ne može naložiti trenutak ovih aktivnosti"
Od resornog smo procelnika Giordana Škuflica stoga pokušali doznati gdje se u UPU-u jasno definira da ce jedina gradevina ostati u istim gabaritima u kojima je danas nakon što se odobri gradnja naselja na tom podrucju te zašto se i dalje u UPU-u spominje njena "rekonstrukcija ili uklanjanje".

"Provedba plana vrši se temeljem ukupnih odredbi plana, a što, u konkretnom slucaju, znaci da odredba koju spominjete u Vašem upitu cini samo jedan od dijelova sveukupnih odredbi.



Naime, ova je odredba dio plana koji obraduje poglavlje Mjere zaštite prirodnih i kulturno-povijesnih cjelina i gradevina i ambijentalnih vrijednosti, i njome je utvrdeno kako se objekt može ili rekonstruirati ili ukloniti, pri cemu je potrebno napomenuti da takvom, opcom odredbom, nitko ne može naložiti trenutak ovih aktivnosti pa vec iz toga proizlazi da se objekt može zadržati u stanju kakvom je danas. Sagledavajuci sve odredbe plana vlasniku Mariju ?oricu je omoguceno zadržavanje postojece stambene gradevine, njena rekonstrukcija u okviru vlasnicke parcele ili pak, ukoliko on to sam odluci, uklanjanje uz mogucu novu gradnju", napominje Škuflic.

Upitno je, medutim, kako se clanak iz UPU-a u kojem se navodi "potreba njenog preoblikovanja" može tumaciti kao opca odredba, a nejasno je i što procelnik podrazumijeva pod time da nitko ne može naložiti trenutak ovih aktivnosti", odnosno rekonstrukcije i uklanjanja gradevine.

Škuflic nam nije odgovorio u kojem se clanku jasno navodi da kuca može ostati u današnjim gabaritima, vec je pojasnio da je vlasniku po posebnim uvjetima omogucena rekonstrukcija kuce. Tako je utvrdeno da postojeca gradevina iznad Delfina može biti rekonstruirana pod drugacijim lokacijskim uvjetima koji su zadani za gradnju stambenih zgrada na tom podrucju.

?oric: Jedino u dogovoru sa mnom moguce drugacije rješenje
?oric je, pak, bio iznenaden kad smo mu citirali clanak iz konacnog prijedloga UPU-a te mu nije jasno zašto je on sastavni dio plana. Pojašnjava nam da je upravo prije nekoliko dana dobio obavijest iz Grada u kojoj piše da je njegova primjedba usvojena.

- Plan predvida postojecu gradevinu u sadašnjim gabaritima, citira nam ?oric zaprimljenu obavijest te je zatecen našom informacijom da se u UPU-u i dalje spominje potreba rekonstrukcije ili uklanjanja kuce u kojoj živi.
- Obecali su mi da se jedino u dogovoru sa mnom može tražiti drugacije rješenje, a da kucu, ako ja to ne želim, nitko nece dirati, kaže ?oric.

Za mogucnost uklanjanja ?oric je, inace, doznao tek na javnoj raspravi prošle godine. Tada je u nekoliko navrata istaknuto da je rijec o objektu skromnije ambijentalne vrijednosti koji se može ukloniti.

- Za mene je ona od najvece vrijednosti. Možda ona kao gradevinski objekt doista nije jako vrijedna, ali je povijesno vezana uz ovo podrucje i trebala bi imati neku drugaciju vrijednost kako za moju obitelj, tako i za Grad, komentirao je tada ?oric, ciji su nona i nono živjeli u istoj kuci i koja je, dakle, vec puno stoljece u vlasništvu njegove obitelji. (Bojan ŽIŽOVIC)

Primjedba djelomicno - neusvojena

Djelomicno je usvojena primjedba da se smanji maksimalna izgradenost na parcelama, prezentirao je u kolovozu prošle godine predsjednik Povjerenstva za odlucivanje o primjedbama na UPU "Lucica Delfin" arhitekt Mario Smilovic, kojeg je tvrtka SBE iz Rijeke, ujedno i financijer izrade plana, angažirala za izradu projekta. Tada je rekao da je jedna od primjedbi bila da se maksimalna izgradenost sa 60 smanji na 30 posto, no da je prihvaceno smanjenje za deset posto, odnosno na 50. U konacnom prijedlogu je, pak, jasno da je Smilovic prešutio cinjenicu da se to smanjenje odnosi samo na nadzemne etaže, dok je podzemna maksimalna izgradenost ostala na 60 posto.


Podijeli: Facebook Twiter