Kućibreg je simbol zajedništva i jedinstva svih Istrana


Velik broj građana iz pograničnih mjesta Hrvatske, Italije i Slovenije okupio se na komemorativnom skupu kod Kućibrega kojim je obilježena 73. godišnjica bitke u NOB-u koju su na tome području 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna "Alma Vivoda" i jedinice slovenskih partizana koparskog područja protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga.

U neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun "Alma Vivoda". Većina poginulih sahranjena je u zajedničkoj grobnici u susjednom slovenskom mjestu Hrvoji, gdje su prije početka zbora delegacije gradova i boračkih udruga iz sve tri zemlje položile vijence.

Spomenik podignut 1959. godine

Kućibreg i međunarodni komemorativni skup, kojega zajednički organiziraju gradovi i boračke udruge iz Hrvatske, Slovenije i Italije, postali su simbolom prijateljstva susjednih naroda, a spomenik kojega je na obližnjoj uzvisini podigao narod Bujštine i Koparštine 1959. godine trajan je spomen na poginule borce, pripadnike sva tri naroda. I uz taj su spomenik brojne državne i druge delegacije na početku komemoracije položile vijence odajući počast žrtvama tih ratnih zbivanja, ali i zahvalnost svim borcima koji su sudjelovali u bitkama za slobodu i mir među ljudima.

Sve sudionike skupa, među kojima su, uz nekoliko preživjelih boraca NOB-a, bili predstavnici boračkih organizacija Italije, Slovenije i Hrvatske, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, čelnici gradova i općina Bujštine, ali i slovenskih i talijanskih pograničnih gradova i drugi uzvanici, u ime domaćina, organizatora skupa i svojih kolega s područja Bujštine na sva tri jezika pozdravio je bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin.

Pozdravi iz Slovenije i Italije

- Ovim skupom želimo pokazati poštovanje prema svim sudionicima te povijesne bitke. Moderno poslijeratno društvo izgrađeno je na krvi svih boraca koji su se oduprli fašizmu i nacizmu. Stoga nemojmo zaboraviti da je antifašizam civilizacijska tekovina čije vrijednosti živimo svakodnevno, lišeni straha da ćemo biti prognani, potlačeni ili ubijeni samo zato što pripadamo nekom drugom narodu, vjerskoj skupini ili rasi. Ova manifestacija evocira uspomene na zajedničku borbu pripadnika naših triju naroda, ali i živi primjer suživota i prijateljstva na ovom pograničnom području, rekao je Vižintin pohvaljujući članove organizacijskog odbora koji godinama uspješno organiziraju ovu manifestaciju, zahvaljujući svim sudionicima u programu i svima koji su u velikom broju došli na ovu komemoraciju.

Pozdrave građana slovenskog dijela Istre u emotivnom govoru prenio je načelnik Ankarana Gregor Strmčnik, koji je prvi puta na ovoj komemoraciji, a o suživotu i prijateljstvu koje treba njegovati govorila je načelnica Milja (Muggia) Laura Marzi. O tim danima i bitkama koje zaslužuju svoje mjesto u povijesti sva tri naroda, te o pojavama buđenja nacionalizma i fašizma u Europi u ime sva tri naroda govorio je predsjednik talijanskog regionalnog instituta za oslobodilački pokret Mauro Giulaz.

Istarski župan Valter Flego je pozdravljajući sve sudionike naglasio kako bitka kod Kućibrega predstavlja trajno opredjeljenje Hrvata, Slovenaca i Talijana za vrijednosti koje su se tu branile i za koje su mnogi dali živote. Borcima koji su u tada pružili otpor puno jačem neprijatelju ovim se daje dužna i zaslužena počast.

Širenje povijesnih laži i govora mržnje

- Nikad ne smije biti zaboravljeno da je u ime slobode Istre i njezinih stanovnika stradalo tisuće nevinih ljudi kojima je zajednička ideja antifašizma bila iznad bilo kojeg drugog interesa. Mi u Istri to nismo zaboravili. Zato još jednom treba ponoviti da bez žrtava i pobjeda antifašističkih snaga Istra danas ne bi bila ono što jest, europska, napredna, otvorena i multikulturalna regija. Zato i nakon sedam desetljeća svakodnevno baštinimo i bespogovorno branimo naše temeljne vrijednosti čime se, kao istarski župan, neizmjerno ponosim. Ono čime se kao hrvatski građanin ne ponosim je što im počast odajemo u atmosferi obilježenoj nacionalizmom, širenjem povijesnih laži i govora mržnje. Ovdje smo da bismo poručili kako ne dopuštamo ignoriranje, omalovažavanje i negiranje antifašističke borbe i njezinih žrtava kao jednog do temelja moderne Europe. Krajnje je vrijeme da započnemo stvarati društvo bez starih i novih mržnji, društva u kojem će naši građani imati bolji, kvalitetniji i dostojanstveniji život, rekao je Valter Flego dodajući da je potpuno neprihvatljivo nekažnjavanje ustaškog pozdrava, mijenjanja imena ulica i trgova i drugih pojava. Još jednom je naglasio kako je Kućibreg simbol zajedništva i jedinstva svih Istrana, a demokracija nastala upravo na idejama antifašizma.

Međunarodnom komemorativnom skupu u Kućibregu svoj su doprinos dali zborovi Lavanda iz Novigrada, Korona iz Umaga, učenici osnovnih škola iz Oprtlja i Ankarana, slovenski muški zbor Lopar, te Limena glazba Zajednice Talijana Buje, a stihove Srečka Kosovela čitao je slovenski glumac Brane Grubar.

Zlatna plaketa Ediju Andreašiću

Savez boračkih udruga Slovenije zlatnu plaketu ovom prigodom uručio je donedavnom bujskom gradonačelniku Ediju Andreašiću, čelniku Organizacijskog odbora komemorativnih skupova kod Kućibrega. U ime slovenskog boračkog saveza plaketu je uručio Marijan Križman za doprinos očuvanju vrijednosti partizanske borbe, antifašizma i neumorno promicanje suradnje, prijateljstva i suživota triju naroda. Andreašić se zahvalio na velikom priznanju dijeleći ga sa svima koji svake godine sudjeluju u organiziranju obljetnice bitke kod Kućibrega, radeći i dalje s ponosom. Posebno je istakao zasluge pokojnog Josipa Žmaka koji je osmislio program komemoracije svih naroda kod Kućibrega. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter