Kuci u gacama i s oznakom "neradnik"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nacin na koji je Alen Rabak iz okolice Tara pocetkom mjeseca otišao s posla dostavljaca u jednoj poreckoj tvrtki teško se može nazvati dostojanstvenim. Kako nam je ispricao, njegova najava da kani dati otkaz izazvala je burnu reakciju poslodavca Marija Hrvatina koji ga je, po Rabakovim rijecima, zbog toga verbalno napao i odgurnuo, a zatim i primorao da skine radno odijelo, pa je ovaj u donjem rublju napustio dvorište firme u kojoj je proveo više od šest godina.

Kad su mu prije nekoliko dana vraceni dokumenti, u radnoj knjižici je uz pecat tvrtke zatekao tiskanim slovima upisanu rijec "neradnik".

Rabak je, veli, došao na posao na Uskrsni ponedjeljak i vec ujutro u cetiri oka najavio šefu da namjerava otici iz poduzeca. Zatim je preuzeo smjenu, odradio je i oko 14 sati došao u dvorište tvrtke te rekao Hrvatinu, koji je upravo naišao, da želi poceti raditi otkazni rok.

"Poceo je vikati na mene, psovati me i vrijedati, prijetiti da mi nece dati dokumente. Dvaput me odgurnuo, no nisam mu uzvratio, a onda je povikao neka vratim radno odijelo, neka odmah odem i da me više ne želi vidjeti. Bilo je jako neugodno, cak ga je i sin pokušavao smiriti.

Skinuo sam radnu odoru i ostao u carapama i gacama. Zaogrnuo sam se starom trenirkom i takav otišao kuci, u potpunom šoku. Sve se desilo pred drugim radnicima i susjedima koji su cuvši galamu došli vidjeti što se dogada", kaže Rabak.

U tvrtku otad više nije odlazio, a na policiju je otišao dva dana nakon incidenta, no, po njegovoj ocjeni, više nije imalo svrhe podnositi prijavu. "Mislim da nisam zaslužio takvo poniženje nakon što sam šest godina radio najbolje što sam znao", rekao je Rabak.

Objašnjava da je tvrtku odlucio napustiti iz osobnih razloga - zdravlje ga više ne služi kao nekoc te je srecu odlucio potražiti drugdje. Smatra da je u raskidu radnog odnosa postupio korektno.

"Nisam otišao izmedu 1. svibnja i 1. rujna, kada ni ne smijemo dati otkaz zbog povecanog opterecenja tijekom turisticke sezone. Bio sam spreman odraditi i dulji otkazni rok od propisanog, dok ne nadu zamjenu. Zbilja sam želio da to riješimo na civiliziran nacin. A to što ja želim dati otkaz je pravo koje mi nitko ne može oduzeti. Napokon, svatko sam odlucuje o svom životnom putu. Želim da se o ovome cuje jer javnost ne zna što se sve oko nas dogada", zakljucio je.

Prozvani vlasnik tvrtke nije izravno odgovorio na pitanja o tome što se dogodilo u dvorištu, no u ovom se slucaju takoder osjeca oštecen.

"Bio sam mu kao otac. Koji put nisam ucinio za vlastitog sina koliko za njega. Posudivao sam mu novac znajuci da ima dvoje djece, interesirao sam se i posredovao kod banke kad je imao financijskih teškoca. Dalje od toga nisam mogao ulaziti u njegov privatni život. Kakav je to nacin, nakon svega doci i reci da od danas radite otkazni rok?

Ja ne mogu tek tako naci covjeka koji ce poznavati teren i svaki objekt kojem dostavljamo. Zbog cega je prezimio kod nas pa dao otkaz pred sezonu? Žalosti me što se obratio novinarima, nisam to zaslužio", rekao je Hrvatin kojeg je naš telefonski poziv zatekao na službenom putu. Naveo je i da je imao razloga sumnjati da njegov sada bivši djelatnik u posljednje vrijeme nije radio kako treba.

"Radnike sam školovao i licencirao o vlastitom trošku, imaju sve uvjete za rad, cak i salu s vodom i kavom, što u nekim drugim tvrtkama cesto nije slucaj", rekao je Hrvatin. Smatra neprimjerenim da se njegovo ime i tvrtka zbog ovog slucaja nadu u novinama te je najavio da ce se o pitanju našeg prava da objavimo tekst konzultirati s odvjetnikom. Na ponovljeno pitanje što se kobnog ponedjeljka dogodilo u dvorištu odvratio je da svatko ima svoju verziju, da on sam dobro zna što se desilo, a da za zveckanje "uvijek trebaju dva dinara".

U sindikalnim krugovima potvrduju da su upisom rijeci "neradnik" prekršena pravila o upisu sadržaja u radnu knjižicu, inace javnu ispravu, u koju se podaci bilježe u skladu sa Zakonom o radu te Pravilnikom o radnoj knjižici.

Prema tom pravilniku, u rubrici "bilješke" upisuju se "podaci znacajni za ostvarivanje odredenih prava koji se ne mogu upisati ni u jednu rubriku u radnoj knjižici" te eventualna promjena radnikovog prezimena ili imena. Nezapamceno je, vele, da se nekome u tu rubriku, a ni bilo koju drugu u radnoj knjižici, bilježilo vrijednosne kvalifikacije na osobnoj razini.


Podijeli: Facebook Twiter