Kuce s gurlama u fonji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnja je poplava prakticki paralizirala jug Istre i nanijela milijunske štete žiteljima Fažane, Valbandona te naselja Kapeleri kod Velog Vrha u Puli. I dok se u fažanskoj opcini i Gradu Puli zbrajaju štete, strucnjaci su zauzeli stav da za tu katastrofu nije kriva samo kiša koja je pala u ogromnim kolicinama, vec i covjek.

Pokušali smo stoga razjasniti cijelu pricu o navodnom nemaru gradevinara te smo razgovarali s nekoliko strucnjaka - arhitekata, geodeta i gradevinara iz Pule i okolice. Iz, po njima, objektivnih razloga - jer bi to moglo naškoditi njihovom daljnjem poslu - zamolili su nas za anonimnost, jer bi u suprotnom došli u sukob s poslovnim partnerima.

Zajednicki je stav trojice strucnjaka da u svim tim poplavljenim naseljima uopce ne postoji izgraden sustav oborinske odvodnje, iako je planiran.

- U Valbandonu i Kapelerima izgradeni dio oborinske odvodnje, a radi se o svega nekoliko posto od planiranog sustava, spojen je izravno na fekalnu kanalizaciju. U nekim mjestima uopce nema ni odvodnje fekalnih voda pa se stoga septicke jame pune do prelijevanja.

Kad se ovakvim tempom gradi i na ovakav traljav i nezakonit nacin spaja fekalna i oborinska odvodnja, pitanje je dana kada ce se u tim depresijskim naseljima okoliš zagaditi fekalijama.

Uz to, zabranjeno je spajati fekalnu i oborinsku odvodnju jer se bakterije i virusi radaju i razmnožavaju kada je temperatura idealna i kad ima puno kisika. Naime, kišnica ima više kisika od obicne vode pa je stoga zabranjeno spajanje ta dva sustava odvodnje.

U skoro svakoj drugoj kuci u Valbandonu, Fažani i Kapelerima vlasnici rade istu grešku, a to je da oluk spoje izravno na kanalizaciju, kaže jedan od trojice naših sugovornika.

Naš drugi sugovornik pak kaže da se jedino skupom investicijom može sanirati ovaj problem, koji ce iz dana u dan biti sve veci.

- U Fažani je do unazad dvije godine investirano u izgradnju kanalizacije. Danas se to više ne cini, nije mi poznato zašto. U Fažani postoje dva kolektora, koja su prastara. Pumpe koje pumpaju vodu u lošem su stanju i pitanje je dana kada ce cijelo to postrojenje stati. Tek tada ce se dogoditi katastrofa jer ce prizemlja kuca zaplivati.

U Kapelerima je još gore. Ondje pak ne postoji ništa slicno kolektoru, procistacu ili upojnom bunaru. Kad se kopala kanalizacija kod Šuride, bageri su morali napraviti kanal dubok i do pet metara ne bi li dobili dovoljan pad od 0,5 posto da bi kanalizacija otjecala. Dio cijevi bi trebao biti promjera do 1.200 milimetara i svakako bi ih valjalo ukopati okomito pod cestu, ne bi li voda nastavila do mora, negdje na Puntiželi ili Valelungi.

Dok se takav sustav odvodnje oborinske kanalizacije ne izgradi, ova ce naselja svaki put za obilnih kiša plivati, i to sve više i više, kaže naš drugi sugovornik.

Njihov kolega je pak istaknuo da je za sve kriv gradevinsko-arhitektonski lobi, koji vlada ovim prostorima vec 20 godina. Po njegovim rijecima, sve je to znala bivša garnitura državne uprave, koja je izdavala gradevinske dozvole po nadasve cudnim kriterijima. (C. B. GALIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter