Kuce Nataše Bezic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radove bujske slikarice i profesorice likovne kulture Nataše Bezic, objedinjene pod nazivom "Kuce/Case", ugošcuje do 17. prosinca Gradska galerija Orsola u Bujama. Radi se o akrilima na platnu velikog formata, nastalim na temu istarskih kuca. Moguce ih je otkriti kako u detaljima - dijelovima krovova, zabata, fasada i prozora, tako i u suženoj paleti boja, s dominantnim crvenim i smedim, zemljanim tonovima.

Izložbu, drugu po redu u ovom zahvalnom novom izložbenom prostoru, krajem proteklog tjedna otvorio je kustos Eugen Borkovsky, u prisutnosti autorice, zamjenice gradonacelnika Marianne Jelicih Buic i voditelja Orsole Sladana Dragojevica. Prohladnoj, kišnoj veceri usprkos, u galeriji se okupio znacajan broj posjetitelja, medu kojima su uz Natašine prijatelje, kolege i ljubitelje umjetnosti, bili gradonacelnik Edi Andreašic i nekolicina predstavnika gradskih tijela, ustanova i udruga.



"Pred nama su detalji ruralne ili povijesne arhitekture, koji zaokupljaju pažnju Nataše Bezic. Radeci u tehnici akrila na platnu, ona postiže akvarelisticku prozracnost. Ponegdje se gradeci sliku uvlaci u detalj, a ponegdje samo ovlaš oznacava oblik. Hrabri izrez motiva aktivira atmosferu do visokog stupnja napetosti. Prozracne maglice, koje cesto prekrivaju prepoznatljivo, smjeraju oznacavanju autoricine impresije. Pojavljuju se trake svjetla, kao na fotografiji, poput odbljeska na staklu jureceg automobila.

Svaki rad je poput filmskog kadra. Kao da joj se žurilo, kao da je bila u prolazu. Ovime umjetnica svjedoci o tijeku. Ogranicavajuci se na jednostavan motiv otkriva poeziju pamcenja. Preoblikovanjem videnog plasira osobno, no rezultati iniciraju komunikaciju s promatracem, a motiv obilježen obicnošcu potice na razmišljanje", objasnio je Borkovsky.


Podijeli: Facebook Twiter