Kuce Lennona i McCartneya zašticena baština

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska vladina agencija za zaštitu kulturne baštine uvrstila je domove bivših Beatlesa Johna Lennona i Paula McCartneya u Liverpoolu na popis nacionalne baštine kako bi ih sacuvala za buducnost, objavili su britanski mediji.

Kuce u kojima su Lennon i McCartney proveli djetinjstvo i mladost nalaze se u liverpoolskim cetvrtima Woolton odnosno Allerton, prenosi BBC. Agencija English Heritage priopcila je da je rijec o kucama u kojima su slavni glazbenici komponirali mnoge od svojih ranih hitova, te u kojima je slavna liverpoolska cetvorka održavala probe na pocetku karijere.

Ministar turizma i baštine John Penrose rekao je da su The Beatles izuzetno važni, te da stavljanje Lennonova i McCartneyeva doma na popis zašticene baštine znaci da ce se kuce pravno zaštititi kako se ne bi mogle srušiti ili rekonstruirati.

McCartney je živio u kuci u Forthlin Roadu od svoje 13. do 22. godine i u njoj je nastalo stotinjak pjesama Beatlesa. Lennon je od svoje pete do 22. godine živio u kuci "Mendips" u nedalekoj aveniji Menlove, u kojoj je skladan prvi veliki hit Beatlesa "Please Please Me". Obje su kuce obnovljene.

English Heritage je zakljucio da nije potrebno zaštititi kuce u kojima su odrastala preostala dvojica clanova Beatlesa Ringo Starr i George Harrison. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter