Kuce legalne, ali ne mogu do njih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanovnici Žbandaja na kucnim brojevima od 8 do 11 od pocetka prosinca žive bez mogucnosti pristupa svojim posjedima, bez mogucnosti dolaska interventnih vozila, dostave materijala za ogrjev, odvoza smeca, pražnjenja septickih jama i slicno, požalila nam se grupa gradana tog naselja. Ogorceni su što im je susjed, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s Gradom Porecom, zatvorio pristupni put prema njihovim parcelama odcijepivši ih od javnih prometnica.

Do spomenutih parcela, na kojima se nalazi desetak obiteljskih kuca i nekoliko vila za odmor, vode dva puta i oba su zatvorena preprekama. Na cesti koja sa sjeverne strane postavljen je natpis "Privatan posjed", a iza njega put se nastavlja ispred nekoliko kuca i završava lancem s lokotom. S južne strane, od prodajnog centra gradevinskog materijala, vodi puteljak nasut šljunkom, ali i on je zatvoren s nekoliko velikih grota.

- Taj put pored Gradnje centra zatvoren je vec skoro dva mjeseca, a koliko znamo, zatvorio ga je Aldo Ukanovic, vlasnik parcele preko koje put prolazi. Kako smo culi, ucinio je to zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa s Gradom Porecom... S jedne strane jasno mi je da ljudi mogu zatvoriti privatne parcele, ali zašto nam je Grad izdao dozvole, a nije nam osigurao pristup, ispricala nam je jedna od stanarki koja je, kao i ostali vlasnici "odsjecenih" parcela u ovom slucaju, htjela ostati anonimna.



Porecki obrtnik Aldo Ukanovic kaže da je 2002. godine s obrtnikom Zlatkom Jankovicem-Milošem, koji je tada zastupao investitore koji su gradili vile za odmor, dogovorio gradnju pristupnog puta do tih parcela.

- Ukupna cijena radova iznosila je 48 tisuca kuna. Jankovic-Miloš uplatio mi je avans od 15 tisuca kuna, dok ostatak nije nikada uplacen... Taj slucaj stoji vec devet godina i bio sam i previše tolerantan i puštao da se svih ovih godina koristi moja parcela za prolaz, veli Ukanovic. Dodaje da ce od vlasnika parcela tražiti javnu ispriku jer su protiv njega podnijeli tužbu zbog zatvaranja puta i javno ga prozivali preko novina.

Zlatko Jankovic-Miloš, pak, veli da je uz Ukanovicevu suglasnost dogovorio izgradnju puta s južne strane, na što je ovaj pristao dati pravo prolaza preko svoje parcele.

- Platio sam svoj dio i kada smo krenuli u prikupljanje novca za izgradnju puta od ostalih vlasnika, oni su inzistirali da se riješi ne samo izgradnja puta nego i njegovo imovinsko-pravno pitanje. Stoga sam 2005. godine o svom trošku financirao prijedlog parcelacije i izgradnje puta. Dogovorili smo se da ce se svi koji budu imali pristup sa svojih parcela na buduci put odreci dijela parcela u korist Grada da bi se napravio javni put. Jedino je Ukanovic uvjetovao da mu se plati za oduzimanje zemljišta za izgradnju puta, veli Jankovic-Miloš.

Iz pisanog odgovora upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom doznajemo da je pokrenut postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa vezano za tajh slucaj.

"Sudionici se nisu uspjeli dogovoriti, a Grad s obzirom na proracunom unaprijed planirana sredstva nema mogucnost sada riješiti tu problematiku. Drugi nacin je rješavanje alternativnog puta, pa su vlasnici navedenih parcela usmenim i pisanim putem zamoljeni da vlasnicki ustupe predmetne površine Gradu, koji bi bez naknade podmirio sve troškove vezane uz dokumentaciju, pripremu zemljišta i uredenje dijela prometne površine. U danom roku nije zaprimljeno mišljenje ili odgovor vlasnika cestica", stoji u dopisu odjela.


Podijeli: Facebook Twiter