Kuce bi mogle otklizati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike kolicine oborinskih i slivnih voda aktivirale su proteklih dana klizište u selu Juradi na padini brda prema jezeru Butoniga. Vremenske prognoze izrazito su nepovoljne, kiša se ocekuju i iducih dana pa postoji opasnost da seoske kuce i gospodarski objekti u donjem dijelu sela kliznu niz padinu.

Najvece pukotine i najvece klizanje terena primijeceno je ispod sela. Najugroženije je nekoliko objekata u donjem dijelu Juradi jer se upravo na tom mjestu nalaze dvije, tri klizne ploce koje su djelomicno povezane.

- U svega nekoliko dana je gospodarski objekt nedaleko od obiteljske kuce kliznuo je i propao za 20-ak centimetara, a onaj ispod kuce, mjestimicno cak i do 80 centimetara. Otvorile su se pukotine u njihovim temeljima, ali i na balkonu kuce. Ne spavamo mirno. Strahujemo da nas klizište ne povuce za sobom nizbrdo, prica nam kroz suze 65-godišnji Josip Gregorovic cija je kuca prva na udaru.

Da je citavo selo na klizištu, Josip upozorava vec petnaest godina. No klizilo je zemljište ispod sela pa tada to nije bilo zabrinjavajuce. Teren je potom neko vrijeme bio stabilan, da bi se prije pet godina ponovo pokrenuo. Došlo je do pucanja potpornih zidova terase i poda u kuci. Najviše su tome doprinijele oborinske vode koje se niz padinu slijevaju po selu.

- Klizište je trebalo pravovremeno sanirati izgradnjom potpornog zida ispod sela i rješavanjem odvodnje oborinskih voda. Nažalost, Grad Buzet koji je prije nekoliko godina narucio inženjersko-geološko-geotehnicka istraživanja, nije se dovoljno angažirao, kaže Gregorovic.

Grad Buzet je, kaže dogradonacelnik Siniša Žulic, potražio pomoc od Željka Arbanasa, profesora s Gradevinskog fakulteta u Rijeci, po mnogima jednog od dva najbolja hrvatska strucnjaka geotehnike kada je o klizištima rijec.

- Arbanas je sugerirao da se prvo s cijelog terena "makne" voda. Odmah se krenulo u izradu rovova po selu kako bi se preusmjerili tokovi oborinskih voda. Istarske ceste ce uz županijsku cestu za Jurade prokopati kanal te procistiti protoke ispod ceste tako da vodu preusmjere i prije ulaza u selo, da ne ponire u podzemlje, vec otjece. Pratimo razvoj dogadaja u Juradima, izjavio je Žulic.

Djelatnici buzetskog Pogona Elektroistre privremeno su premjestili niskonaponsku mrežu kako uslijed eventualnog daljnjeg klizanja terena ne bi došlo do prekida u napajanju elektricnom energijom. (G. CALIC ŠVERKO)

OVO JE DIO TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU U CETVRTAK.


Podijeli: Facebook Twiter