Kućanstva će moći uštedjeti na struji od 50 do 500 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S prvim danom iduće godine PDV na isporuku struje krajnjim potrošačima trebao bi biti smanjen sa stope od 25 na 13 posto, dok još uvijek neslužbene informacije kažu da će, istovremeno, naknada za poticanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, koju na svojim računima plaćaju svi potrošači u Hrvatskoj, porasti sa sadašnje tri i pol lipe po svakom potrošenom kilovatsatu na šest lipa. Taj će iznos, po svemu sudeći, plaćati potrošači iz svog džepa, zbog čega je stručnjak za energetsko tarifiranje, Nenad Kurtović iz splitskog "Potrošača", za naš list izračunao što će smanjenje PDV-a, odnosno povećanje naknade za poticanje obnovljivih izvora značiti za novčanike potrošača.

Izračun je napravljen za kućanstva s dvotarifnim brojilom, koja opskrbljuje davatelj univerzalne usluge, HEP-ODS, kod kojeg se još uvijek nalazi 85 posto kućanstava odnosno oko dva milijuna brojila. Kućanstvo iz našeg izračuna u višoj, skupljoj tarifi koristi oko 70 posto energije, preostalih 30 posto u noćnoj, jeftinijoj tarifi. 

Četiri su kategorije kućanstava, kako ih klasificira Eurostat - kućanstva s vrlo malom potrošnjom, od 500 kWh godišnje, s malom potrošnjom od 1.500 kWh, srednjom od 3.600 kWh te velikom, od 7.500 kWh. Kad se smanji stopa PDV-a, ali računima doda viša naknada za poticaje, kućanstva s vrlo malom potrošnjom u idućoj će godini struju platiti ukupno, za cijelu godinu, oko 55 kuna manje, kućanstva s malom potrošnjom će uštedjeti 117 kuna, ona sa srednjom potrošnjom 245, dakle oko 20 kuna mjesečno, dok će kućanstva koja imaju veliku potrošnju, a to su mahom kućanstva koja se griju na struju, iduće godine proći za oko 485 kuna bolje nego u ovoj godini, odnosno njihova će ušteda biti nešto malo veća od 40 kuna na mjesec. 

Propala obećanja

Iako je bilo govora o tome da će porast naknade na obnovljive izvore energije na sebe u cijelosti ili djelomično preuzeti opskrbljivači strujom, to se, neslužbeno se može čuti, ipak neće dogoditi, već će ona pasti isključivo na teret građana i industrije, a za očekivati je da će s vremenom, vjerojatno već 2018. godine, ponovno rasti, do predviđenih 15 lipa po kilovatsatu u 2019. godini, što znači da će se pad PDV-a na isporuku struje vrlo brzo "kompenzirati" tim poskupljenjem, i zaboraviti. 

Osim toga, HEP već duže vrijeme ima dobre hidrološke godine, no neminovno će nam se ponovno događati i suše, zbog kojih bi i proizvodna cijena struje, a onda i cijena na računima građana, mogla rasti. (Bojana MRVOŠ PAVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter