Kučan: Shvatiti važnost zajedničkog života u EU-u


Velikim komemorativnim zborom uz spomenik kod Kućibrega danas je obilježena 68. godišnjica slavne bitke iz NOB-a, u kojoj su, na tom području na granici Slovenije i Hrvatske, 3. i 4. studenog 1944. godine partizani II. brigade 43. istarske divizije, talijanskog bataljuna "Alma Vivoda" iz Muggie i prištabske jedinice Koparske komande suprotstavili znatno nadmoćnijem njemačkom i talijanskom fašističkom neprijatelju.

Tu je život izgubilo 85 boraca, a u približno dva mjeseca na istom teritoriju poginulo je 120 partizana i antifašista. Unatoč kiši tradicionalno su se okupili brojni antifašisti iz Hrvatske, Slovenije i Italije, preživjeli sudionici te bitke i NOR-a, članovi njihovih obitelji, predstavnici općina i gradova Bujštine, slovenskog primorja i Muggie, boračkih i društvenih organizacija te mnogi drugi, među kojima Damir Kajin i gradonačelnik Buzeta Valter Flego, koji su odali počast poginulim borcima i antifašistima te žrtvama Domovinskog rata.

- Odluka o otporu i borbi je ljude ovih krajeva povezala sa svima onima koji su shvatili da je to i borba za civilizaciju, za pravedniji i bolji svijet. Do tog je svijeta vodio put pobjede koju je, nažalost, trebalo platiti milijunima ljudskih života. Njima trebamo zahvaliti što danas živimo mirno u ujedinjenoj Europi u kojoj će se uskoro Sloveniji i Italiji uskoro pridružiti i Hrvatska, poručio je nekadašnji predsjednik Slovenije Milan Kučan.

Ukazao je na potrebu rješavanja spornih pitanja između triju država, ona kojima se hrane jalove političke garniture, nesposobne shvatiti važnost trenutka i prilika koju daje zajednički život u EU-u. To je nastavak borbe za novu Europu mira, suradnje, poštivanja različitosti i ljudskog dostojanstva, u kojoj su, žrtvujući se za slobodnu Istru, sudjelovali antifašisti kod Kućibrega, kazao je Kučan, ističući da je svatko odgovoran za svoj život i budućnost sviju nas.

U ime Istarske županije i župana Ivana Jakovčića koji, iako najavljen nije prisustvovao skupu, govorio je predsjednik županijske skupštine Dino Kozlevac. Prisutnimja su se obratili i bujski gradonačelnik Edi Andreašić, župan općine Piran Peter Bossman i načelnik Muggie Nerio Nesladek. (Piše Kristina FLEGAR; Snimila Jelena PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter