Kuća za brodice nova atrakcija Brijuna i Hrvatske


U Nacionalnom parku Brijuni realizirana je dosad najveća investicija u posjetiteljsku infrastrukturu, a riječ je o projektu uređenja edukacijsko-prezentacijskog centra Kuća za brodice, koji je jučer svečano otvoren. Naime, projekt je vrijedan ukupno 9 milijuna kuna, a financirali su ga Ministarstvo zaštite okoliša i prirode kroz projekt "Integracije u EU-u Natura 2000" s 3,2 milijuna kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 4,9 milijuna kuna, Mreža zaštićenih područja Mediterana MedPAN sa 110.000 kuna, dok je ostatak osigurala Javna ustanova Nacionalni park Brijuni.

Prvi je to i zasad jedini centar u Istri gdje su inovativnim pristupom i multimedijom, korištenjem modernih tehnologija, prezentirane prirodne i kulturno-povijesne vrijednosti zaštićenog područja.

Na otvorenju uzvanicima se obratio ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni Sandro Dujmović koji je rekao da je Kuća za brodice ili od milja zvana Čamčarnica primjer kako se zajedničkom suradnjom Ministarstva, Fonda, financijskih institucija, Nacionalnog parka Brijuni i stručnjaka različitih profila mogu stvoriti nove vrijednosti.

Naglasio je da je ovaj centar ujedno i primjer kako istovremeno očuvati i prezentirati kulturnu i prirodnu baštinu ali i otvarati nova radna mjesta.

- Uz mnogo, mnogo truda i timskog rada, san je postao stvarnost a Brijuni, Istra i Hrvatska dobili su inovativni i atraktivni prostor. Brijuni su dugo čekali ovakav objekt i mislim da nismo pogriješili te da smo podigli prezentacijsku ljestvicu u Hrvatskoj. Ova povijesna građevina zasjala je novim sjajem, a njena će namjena služiti svim budućim generacijama, istaknuo je Dujmović. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter