Kuća ljekovitog bilja i starih zanata u utrci za fondove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Buzet je na strukturne fondove, Europski fond za regionalni razvoj, upravo prijavio dva projekta valorizacije i obnove kulturne baštine kroz dvije mjere. Prvim se namjerava doprinijeti daljnjoj valorizaciji starog grada Buzeta, a drugim daljnjoj obnovi tisućljetnog kaštela Petrapilosa.

Kod Mjere A, projekta "KulTourSpirit - Revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva", Grad Buzet je partner u projektu, vodeći partner je Grad Pazin, a ostali projektni partneri su Istarska županija, Općina Kanfanar, Općina Svetvinčenat, Udruga Istra inspirit.

Vodeći se smjernicama projekta "Istra Inspirit" koji već četiri godine uspješno umrežava i razvija kulturno-turističku ponudu Istre, cilj je projekta potaknuti razvoj središnjeg dijela istarskog poluotoka za čiju se buduću valorizaciju osmišljava jedinstveni integrirani program upravljanja, vodeći se konceptom inovativnog turističkog proizvoda "prenošenja priča" i "oživljavanja povijesti" te razvoja turističke ponude za svih 365 dana u godini.

Projektom je obuhvaćeno pet zaštićenih kulturnih dobara za koje će se izraditi projektna dokumentacija u svrhu njihove obnove i revalorizacije, ukupne vrijednosti 6,87 milijuna kuna, od čega su bespovratna sredstva EFRR 5 milijuna kuna, a ostalo financiraju sami partneri. Na Buzet otpada 1,67 milijuna kuna.

Palača Moretti i Karolinina kuća

- U sklopu integriranog programa uredila bi se Palača Moretti tako da obuhvaća "Centar starih zanata", edukativno - interpretacijski - izložbeni centar koji prikazuje stare zanate koji su bili u funkciji na prijelazu 19. u 20. stoljeće u buzetskoj starogradskoj jezgri, te Karolinina kuća, koja bi postala "Karolinina kuća ljekovitog bilja" sa muzejskim inventarom stare gradske apoteke. Obje su u gradskom vlasništvu, nalaze se na području starogradske jezgre Buzeta i zajedno s ostalim građevinama čine cjelinu nepokretnih kulturnih dobara, ističe Meri Vivoda, viša savjetnica za razvojne projekte u Gradu Buzetu .

Kompleks klasicističke palače Moretti s početka 19. st. izgrađen je na zapadnom starogradskom bedemu. Jedno krilo palače čine stambeni prostori, dok je drugo devastirano krilo trenutno bez namjene, napušteno i izloženo daljnjem propadanju. U obuhvatu integriranog programa ovo krilo palače bi se uredilo na način da postane Centar starih zanata, kao središnji dio "Etno-magistrale starih zanata". Obuhvaćao bi interpretacijsko - izložbeni dio koji predstavlja zanate, od izložbe muzejskih predmeta, preko multimedijalne interaktivne interpretacije za posjetitelje, pa do istraživačko-edukativnih sadržaja u proučavanju etnološkog aspekta materijalne kulturne baštine. Uspostavile bi se i veze s ostalim dislociranim zanatskim starogradskim etno-radionicama: kovačijom, pekarom, češljarom i oružarnicom.

Karolinina kuća, ruševna stambena zgrada u Ulici 9. septembra 8, jednokatnica na istočnom gradskom bedemu, uredila bi se u Karolininu kuću ljekovitog bilja, jedan od dislociranih dijelova etno-magistrale starih zanata u koji bi se smjestila i uredila stara gradska apoteka. Kuća bi imala ulogu edukacijskog, izložbenog i znanstvenog prostora namijenjenog prezentaciji kulture korištenja samoniklog i ljekovitog bilja prema recepturi s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće.

U okviru mjere A, naglašava Vivoda, planira se izraditi nužna studijska dokumentacija: studija integriranog razvoja temeljenog na kulturnoj baštini, studija izvodljivosti s analizom troškova i koristi, priprema projektne prijave.

Rekonstrukcija Kaštela Petrapilosa

Drugi projekt kandidiran na strukturne europske fondove Mjera B je Integrirani razvojni program "KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini - Grimani i Petrapilosa" kojim se planiraju obnoviti kaštel Morosini - Grimani u Svetvinčentu i kaštel Petrapilosa u Buzetu.

Ukupna vrijednost projekta je 24,57 milijuna kuna, od čega na Buzet otpada 9,34 milijuna kuna od toga je vlastito sufinanciranje 1,4 milijuna kuna.

Tisućljetni kaštel Petrapilosa, na litici iznad rječice Bračane i sela Opatija, na 119 metara nadmorske visine, oduvijek je privlačio pažnju i golicao maštu prolaznika, a u budućnosti bi mogao postati prava turistička atrakcija. U tisućljetno zdanje zadnjih desetak godina uloženo je nekoliko milijuna kuna, većinom iz proračuna Ministarstva kulture koje od početka kontinuirano financijski prati sanaciju, a sada se namjerava nastaviti obnavljati europskim sredstvima.

Integriranim razvojnim programom "KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini - Grimani i Petrapilosa" predviđena je rekonstrukcija i uređenje te stavljanje u potpunu funkciju Kaštela Petrapilosa, odnosno građevinsko-konzervatorski radovi i opremanje. Razvoj kulturnih, edukativnih i prezentacijskih sadržaja unutar kaštela, detaljna razrada novih usluga vezanih uz aspekt "living history", oživljene povijesti kao interpretacije kulturne baštine, razvoj edukativno- zabavnog sadržaja za posjetitelje - room escape, a među ostalim i prezentacija vrijedne baštine kaštela Petrapilosa uz multimedijalne alate.

- Napori koje ulažemo u obnovu kulturne baštine trebali bi dobiti najveći zamah do sada s obzirom bi to bio najveći iznos sredstva ikad uložen u kulturnu baštinu. Posebno veseli što ćemo na taj način krenuti s većim turističkim iskorištavanje upravo one kulturne baštine u koju se do sada ulagalo, ali nije bila u funkciji turizma. S obzirom je taj natječaj otvoren do 2020. godine, nakon pripreme dokumentacije, plan je kandidirati i druge projekte poput daljnje valorizacije glagoljice i Minjere, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Puno partnera u projektu

Vodeći partner u programu KulTERRA je Općina Svetvinčenat, a partneri su: Grad Buzet, Turistička zajednica općine Svetvinčenat, Turistička zajednica Buzeta, Turistička zajednica Istarske županije, Etnografski muzej Istre, Pučko otvoreno učilište "Augustin Vivoda" Buzet – Zavičajni muzej Buzet , Savičenta d.o.o., Povijesna udruga Kaštel, Udruga Istra Inspirit, LAG "Južna Istra", Mario, obrt za trgovinu i ugostiteljstvo, Vina Matošević d.o.o. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter