Kuca istarskog pršuta u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odnedavno se na poreckoj tržnici, u novootvorenoj Kuci istarskog pršuta, može pojesti dobro, brzo, jeftino i - domace. Pazinski specijalist za suhomesnate proizvode, tvrtka Pisinium, odlucila se za otvaranje prodavaonice na moru, a potom, slijedeci ideju Hani Hreljak Belic, sadašnje voditeljice, i za malu kušaonicu ne samo njihovih, vec i proizvoda drugih istarskih proizvodaca.

- Ideja je bila predstaviti sve što Istra proizvodi. Tako smo i došli od trgovine istarskim proizvodima do Kuce istarskog pršuta, u kojoj se mogu i probati neka jela od proizvoda koje inace sami proizvodimo ili prodajemo. Prostor nam je vrlo skucen pa nudimo samo jednostavna jela, no i sama istarska kuhinja je jednostavna - jaja, tjestenina, žlomprt i kobasice..., veli ona.

Rezultati su vec u prvih mjesec dana dobri - dolaze domaci na marende ili rani rucak, a mnogi gosti u simpaticnim kartonskim kutijama odnose istarske delicijeu svoje apartmane ili kamp-kucice. Turisti su posebno oduševljeni pljukancima (s pancetom ili gljivama) i fužimas tartufima, ali i peštom serviranim s domacim kruhom.

Mnogi vole kuci odnijeti "istarski pjat" - pršut, kobasica, žlomprt i panceta, rucno rezani, sa skutom i sirom polivenim maslinovim uljem, ili pak "istarske mlijecne delicije" - skutu s medom i maslinovim uljem te sirevima. Dnevno se priprema samo jedno gotovo jelo, medu njima i maneštre, žlomprt ili kobasica na diravolta. Za one koji ne ljube meso ima i vege-ponuda, a za one koji sve rade, pa i jedu stojeci, zanimljiva je ponuda brusketa i sendvica.

Ne nude se ovdje samo suhomesnati (polu)trajni proizvodi koje Pisinium kao clan Udruge istarskih pršutara preraduje. Tu su i ukusne hroštule i cukerancici, razni proizvodi s tartufima i medom, domace marmelade, tjestenine..., sve ono od cega ce vam poteci sline...


Podijeli: Facebook Twiter