Kuća istarskih fresaka i revitalizacija Draguća

Buduća Kuća istarskih fresaka (A. DAGOSTIN)
Buduća Kuća istarskih fresaka (A. DAGOSTIN)

Općina Cerovlje objavila je natječaj za rekonstrukciju i prenamjenu zgrade škole u Draguću u koju će se smjestiti Kuća istarskih fresaka, čime bi ovo pitoreskno, ali zabačeno istarsko mjesto dobilo početnu kulturno-turističku infrastrukturu.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 652 tisuće kuna bez PDV-a, a rekonstrukcija bi se trebala dovršiti u roku od 60 dana po zaključenja ugovora s izvođačem kojeg će se odabrati putem javnog natječaja. S obzirom na to da je natječaj u tijeku, očekuje se da radovi budu gotovi početkom iduće godine. U ovoj će se fazi rekonstruirati kompletno krovište, fasada, stubište, međukatne konstrukcije i stolarija, dok bi se u drugoj fazi, koja bi trebala uslijediti već u kasno proljeće, uredio interijer.

U prizemlju zgrade opremit će se turistički ured s jednim zaposlenikom (u sklopu Turističke zajednice središnje Istre) u kojem će turisti i posjetitelji moći dobiti kvalitetne informacije o Draguću i njegovoj prekrasnoj okolici. U prizemlju se također planira postaviti multimedijalna galerija, dok bi se na prvom katu zgrade smjestila polivalentna dvorana koja bi se koristila za različite kulturne potrebe ovoga kraja. Na drugom bi katu bio smješten centar za freske koji bi kao radni prostor koristili konzervatori i restauratori. Doduše, još uvijek nije definirano koja bi konkretna kulturna ustanova preuzela i koristila taj dio zgrade stare škole.

Kuća istarskih fresaka zajednički je projekt Istarske županije i Općine Cerovlje u kojem prva sudjeluje s 600 tisuća, a potonja s 300 tisuća kuna.

U sklopu turističke revitalizacije Draguća i okolice također se u etapama uređuje pješačko-biciklistička staza svetog Silvestra kojom se iz Dragućske vale preko Draguća stiže do Starog Draguća, smještenog na 503 metra nadmorske visine. Zasad se uređuju objekti koji se nalaze na njenom koridoru. U suradnji s Istarskom županijom prije dvije godine je ponovo sagrađen urušeni potporni zid uz crkvicu svetog Roka, popravljen je drenažni kanal oko crkvice svetog Elizeja, a lani je rekonstruirana zapuštena mjesna fontana na trgu čija je statika bila narušena djelovanjem korijena okolnih stabala. Glavna ulica u Draguću u vrlo je lošem stanju, a njena sanacija nedostižna je za cerovljanski općinski proračun.

- Sanaciji pločnika treba prethoditi izgradnja kanalizacije i kolektora, da se ne bi dvaput kopalo, a ona je prema županijskom sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda malih naselja u ingerenciji Istarskog vodozaštitnog sustava koji će taj projekt kandidirati na strukturne fondove EU-a zajedno s ostalim malim naseljima u Istri, kaže cerovljanski načelnik Emil Daus. Napominje da za izgradnju kanalizacije i kolektora već postoji građevinska dozvola. U glavnu se ulicu zbog estetskih razloga planira položiti kompletna infrastruktura, a onda bi se prišlo popločavanju glavne ulice i trga. Za te je radove uz pomoć Ministarstva kulture već izrađena dokumentacija (projekt i konzervatorska podloga za glavnu ulicu i središnji trg), što znači da sada sve ovisi o uspješnosti kandidature IVS-a prema europskim fondovima. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter