Kuća Harryja Pottera usred starog Rovinja

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Prvog kolovoza u Rovinju je otvoren "Spirito Santo", novi hotel u vlasništvu Špele i Janeza Bidoveca. Bračni par iz Kranja godinama je povremeno ljetovao u Rovinju, da bi 2015. na prijedlog obiteljske prijateljice krenuli u pustolovinu - u potragu za svojim odmorištem. "Nije bilo lako, jer unatoč mogućnostima ništa nije bilo po našem guštu. Negdje je nedostajao prostor, negdje pogled na more. U nekim slučajevima u pitanju je bilo neriješeno vlasništvo i tako dalje. U trenutku, kada smo bili uvjereni da nam sve izmiče iz ruku, pojavio se prostor u pitoresknoj Ulici Augusto Ferri, na broju 44. Ulica je bila atraktivna, ali prostor u koji smo ušli - sve osim toga. Danima smo kamionima odvozili kojekakav otpad", priča Janez Bidovec.

Šest etaža i 400 kvadrata

Unatoč razočaranju na prvi pogled, u prostoru je vidio potencijal i, kako kaže, odmah znao da je to - to. Štoviše, sa stopostotnom sigurnošću znao je da je u pravu u trenutku kada je njegov sin uzviknuo: "Ovo je kuća Harryja Pottera!". I doista, zdanje izvana, pogotovo noću i osvijetljeno izgleda bajkovito, dok je unutrašnjost poput labirinta, prvenstveno poradi kaskadne gradnje i činjenice da ga čine tri kuće u nizu iz 18. stoljeća. Izvorni štih upotpunjen je svime što suvremenom čovjeku treba za odmor i ugođaj iz snova.

Hotel Spirito Santo - nazvan po obližnjoj crkvici Santo Spirito, srušenoj 50-ih godina prošlog stoljeća - prostire se na šest etaža ukupne površine 400 četvornih metara. Blagovaonica je zajednička, kao i dvije otvorene i jedna zatvorena terasa te vinski i aperitiv bar s velikim izborom pića. No, ono što će osvojiti srca svih gostiju i dnevnih posjetitelja jesu dvije starinske šterne, kamini i nešto na što se "otkida" na prvu - zidna freska na kojoj je, da bi je otkrila i predstavila u punom sjaju, restauratorica radila puna dva mjeseca.

Arhitektonski trojac

- Uživao sam pretvarajući kuću Harryja Pottera u ovaj hotel. Godina i pol velikog truda i ulaganja i danas je to hotel s četiri zvjezdice koji će, zahvaljujući domaćem personalu, danas mojim prijateljima, raditi tijekom čitave godine, odnosno s kraćim prekidom u siječnju, objašnjava novi vlasnik koji nam je s puno ponosa otkrio i imena arhitekata koji su kuću preobrazili. To su Saša i Sveto Dobričić te Aleksandro Marchi. I tom je trojcu, kako veli Janez, trebalo godinu i pol dana da njegove zamisli i želje dovedu do savršenstva. Na pitanje koliko je to savršenstvo skupo, uslijedio je iskren i pošten odgovor: "Jako, ali vrijedilo je!". (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)Podijeli: Facebook Twiter