Kuća fresaka traži potporu Ministarstva turizma

Na Kući fresaka dosad je obnovljena fasada, krov i instalacije (M. RIMANIĆ)
Na Kući fresaka dosad je obnovljena fasada, krov i instalacije (M. RIMANIĆ)

Istarski župan Valter Flego sa suradnicima nastavlja održavanje sastanaka s lokalnim čelnicima diljem Istre pa se ovih dana sastao s načelnikom Općine Cerovlje Emilom Dausom, s kojim je razgovarao o razvojnim općinskim projektima na području kulture i turizma, gospodarstva i poljoprivrede.

Načelnik Daus istaknuo je da pomoću novih sadržaja žele učiniti Cerovlje prepoznatljivim mjestom ruralne Istre te tako privući i veći broj posjetitelja, a tome bi trebao pridonijeti i projekt obnove stare škole u Draguću koja će postati Kuća fresaka. Taj projekt zajednički realiziraju Istarska županija i Općina Cerovlje, a ovog tjedna kandidirat će ga na natječaj Ministarstva turizma. Tim bi se novcem popločali podovi i obnovila masivna ulazna vrata. Dosad su obnovljeni fasada, krovište i instalacije.

Jedan od budućih projekata je i uspostava Staze srednjovjekovnih kaštela, što bi se kandidiralo na europske fondove. S tim je ciljem proteklih godina Općina ulagala u obnovu napuštene srednjovjekovne utvrde Posrt, koju su tijekom posjeta župan i suradnici obišli. Obnovu su sufinancirali Ministarstvo kulture te Istarska županija.

- Općina Cerovlje nalazi se u fazi pozitivne tranzicije i proteklih je godina mnogo toga napravljeno. Uz daljnja ulaganja u infrastrukturu, koja je preduvjet života, potrebno je paralelno razvijati nove sadržaje i atrakcije, naglasio je župan, dodajući da Cerovlje ima prostora za razvoj biciklističkog turizma i agroturizma.

Župan je upoznat i s ulaganjima u predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje. Naime, nakon što je protekle godine obnovljena područna škola u Cerovlju, ove je godine Općina krenula u uređenje vrtića u Pazinskim Novakima. Prema riječima načelnika Dausa, vrtić uskoro očekuje početak druge faze rekonstrukcije, što sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter