Kuća, dvorište i oranica nadomak centra Umaga ponuđeni za jednu kunu

Kupcima se nudi nekretnina vrijedna 9,04 milijuna kuna
Kupcima se nudi nekretnina vrijedna 9,04 milijuna kuna

Financijska agencija je putem elektroničke javne dražbe objavila prodaju imovine umaške Tipografije u stečaju, a prema nalogu riječkog Trgovačkog suda. Ponuđena je oranica površine 468 četvorna metra te kuća sa dvorištem površine 2.365 kvadrata, a u nekretnini se nalaze pokretnine, strojevi i uredski namještaj. Utvrđena je vrijednost te imovine 9,04 milijuna kuna, a na dražbi se nudi po početnoj cijeni od jedne kune! Ta imovine Tipografije se nalazi na adresi Joakima Rakovca broj 9, što znači da je udaljena svega pola kilometra od rive te da se nalazi u centru Umaga, između autobusnog kolodvora i Doma zdravlja.

Cijena od kune u četvrtoj dražbi

Međutim, to što je ponuđena početna cijena od kune ne znači da će biti prodana za taj iznos. Prvo, javnoj dražbi će moći pristupiti samo oni koji uplate jamčevinu u visini 10 posto vrijednosti nekretnine, dakle 904 tisuće kuna, do 12. lipnja. Potom, nadmetanje za kupnju te nekretnine počinje 21. lipnja, a završava 5. srpnja do ponoći. Za očekivati je da će u srijedu, 5. srpnja, nekoliko sekundi prije ponoći, biti "gužva" na internetu te da će se nadmetati razni kupci i prekupci. Osim spremnosti da se ponudi viša cijena, odabir kupca diktirat će i brzina interneta i bolja informatička oprema.

Cijena od jedne kune traži se u četvrtoj dražbi. U prvoj dražbi, na jesen 2016., je početna cijena nadmetanja iznosila dvije trećine utvrđene vrijednosti, odnosno 6,78 milijuna kuna. U siječnju 2017. je ponuđena u pola cijene, za 4,52 milijuna, a u prvoj polovici travnja za 2,26 milijuna kuna, odnosno za četvrtinu. No, nitko nije dao ponudu za kupnju iako je nekoliko ulagača iskazalo interes stečajnoj upraviteljici Tipografije, Mileni Veljović iz Pule. U načelu, nakon takvih prodaja nekretnina bude oslobođena od svih tereta, a vjerovnici sav dug naplaćuju s novcem dobivenim od prodaje. Za očekivati je da će to biti i u ovom slučaju, iako je Fina objavila da joj sud nije dostavio podatke o naznakama prava koja ne prestaju prodajom. Je li ponuđena cijena od kune zaista pretjerano mala za tu imovinu? Dva sugovornika s kojima smo razgovarali imaju oprečna mišljenja. (Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter