Kubik prirodnog plina 3,95 kn, a gradskog 2,85

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada i Ina još nisu poslale službenu odluku o povecanju cijene plina, no zna se da ona od 1. svibnja za kubik utrošenog prirodnog plina iznosi 3,95 kuna (s PDV-om), odnosno veca je za 70 lipa po kubiku, po rijecima Deana Kocijancica, direktora Plinare. Dosadašnja cijena iznosila je 3,25 kuna po kubiku. Uz to, Plinari ce se placati i fiksna naknada u iznosu od 20,63 kune (s PDV-om), koja je nakon dugo vremena iznova uvedena. Nova cijena kubika prirodnog plina zapravo iznosi 3,91 kunu, na što se dodaje razlika energije, koja trenutno iznosi gotovo cetiri lipe.

- Kada službena obavijest Ine stigne, objavit cemo cjenik i gradanima na racunima objasniti novi izracun prirodnog plina, koji ce se prikazivati u kilovatsatima (1 kubik prirodnog plina jednak je 9,2607 kilovatsati), kaže Kocijancic. Dodaje da je cijena prirodnog plina trebala rasti jer je distributerima povecana prodajna cijena plina.

Kucanstvu koje se grije na prirodni plin i mjesecno troši 200 kubika tog energenta slijedi povecanje racuna za 140 kuna. Kada se tome nadoda i fiksna naknada, povecanje raste na 160 kuna mjesecno.

Iako se poskupljenje trenutno odnosi samo na prirodni plin, ono ce uslijediti i za onaj gradski, koji pulska Plinara od 2009. proizvodi iz prirodnog plina. Vlada je poskupljenje odredila samo za prirodni plin zaboravivši pritom da neki distributeri raspolažu i gradskim, a pritom je povecana cijena prirodnog plina koji distributeri kupuju. Stoga su svi hrvatski distributeri Vladi uputili zahtjev za povecanjem cijene gradskog plina.

- U tom bi slucaju sa sadašnje 2,53 kune (s PDV-om) za utrošeni kubik gradskog plina cijena porasla na 2,85 kuna (s PDV-om), najavljuje Kocijancic.

Prosjecno pulsko domacinstvo koje se ne grije na gradski plin, vec ga koristi za kuhanje i toplu vodu, mjesecno troši otprilike 60 kubika plina. To bi pak znacilo da ce mjesecni racun porasti za 20 kuna, na što se dodaje fiksni dio pa poskupljenje iznosi 40 kuna.

Cijena plina u bocama ostat ce ista i to iz jednostavnog razloga zato što je plin u "bombulama" proizvod koji se dobiva iz nafte i nema dodirnih tocaka s nabavom prirodnog plina. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter