Kubi zanimljiv istarski turizam i brodogradnja

Brodogradilište Uljanik (Arhiva GI/M. ANGELINI)
Brodogradilište Uljanik (Arhiva GI/M. ANGELINI)

Salvador Cabeiro Quintana, gospodarski savjetnik veleposlanstva Republike Kube za Austriju, Hrvatsku i Sloveniju u Beču danas je u HGK-Županijskoj gospodarskoj komori s predstavnicima istarskih tvrtki razgovarao o mogućnosti proširenja zasad još uvijek nedovoljno razvijene poslovne suradnje dviju država.

- Svrha mog boravka u Puli jest susret s predstavnicima istarskih tvrtki koji su nam predstavili ono što vi imate, a mi ono što mi imamo. Puno je mogućnosti za ostvarenje dobre poslovne suradnje u različitim sektorima, poput turizma, brodogradnje, proizvodnje kave, ali i mnogim drugim sektorima za koje vlada veliki  interes.

Vrlo smo zainteresirani za suradnju s hrvatskom ribarskom industrijom i nadam se da će naši ribari ostvariti dobru suradnju s hrvatskim ribarskim sektorom, osobito onim pulskim, rekao je Cabeiro Quintana.

Dodao je da usprkos šarolikim mogućnostima, zasad tek nekoliko hrvatskih tvrtki plasira svoje proizvode u Kubi i zato žele poboljšati trgovinsku razmjenu Hrvatske i Kube koja je vrlo slaba.

- Želimo poboljšati razmjenu ne samo s Europom, nego i Amerikom. Hrvatska ima vrlo dobar odnos s Kubom i želimo da takav odnos bude i u sektoru trgovine i investicija, kazao je.

Na pitanje koji su istarski proizvodi zanimljivi Kubi veli da su to različite tehnologije proizvodnje maslinovog ulja, brodogradnja, ali i know-how u turizmu, osobito u segmentu upravljanja hotelima.

Zanimaju ih i investicije u kubanski turizam. Ako bi neki hrvatski poduzetnik želio ulagati u kubansko hotelijerstvo, bit će dobrodošao, rekao je kubanski dužnosnik.

S njim su se danas susreli predstavnici Unilinea, Uljanik Brodogradilišta, Tehnomont Brodogradilišta, tvrtki Pulena, Meritum nova (u Kubu izvozi drvnu građu) i C-M-D (proizvođač kave).

Lani je razmjena s Kubom bila na 108. mjestu u ukupnoj robnoj razmjeni RH sa svijetom. Hrvatska je u Kubu izvezla 1,9 milijuna dolara robe, a uvezla 974 tisuće dolara. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter