Kubansko oružje na zaustavljenom korejskom brodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kubanske su vlasti u utorak potvrdile da oružje i vojna oprema pronađeni u ponedjeljak na brodu koji je plovio pod sjevernokorejskom zastavom i iskrcani u Panami pripada Kubi te da je oprema trebala biti popravljena i potom vraćena na Kubu.

"Sjevernokorejskim teretnim brodom Chong Chon Gang prevozilo se 240 tona zastarjelog oružja - dvije raketna sustava zemlja-zrak Volga i Pešora, devet raketa u dijelovima, dva zrakoplova tipa Mig-21 i 15 motora za tu vrstu aviona. Sve oružje proizvedeno je sredinom prošloga stoljeća i trebalo je biti popravljeno te vraćeno u našu zemlju", stoji u priopćenju kubanskoga ministarstva vanjskih poslova. "Sporazumi koje je potpisala Kuba kad je o oružju riječ temelje se na potrebi održavanja naših obrambenih kapaciteta, u svrhu očuvanja nacionalnog suvereniteta", stoji u priopćenju ministarstva te se dodaje da je brod isplovio iz kubanske luke prema Sjevernoj Koreji s teretom od oko 10.000 tona šećera, ali i oružja te vojne opreme.

Panamske su vlasti u utorak obavile inspekciju broda. "Najprije smo pronašli šećer, a potom kontejnere s neprijavljenim oružjem i vojnom opremom", rekao je u ponedjeljak navečer u programu radija Paname predsjednik države Ricardo Martinelli. Kuba, jedina komunistička država Amerike i uz Kinu jedna od rijetkih država saveznica Sjeverne Koreje, posjeduje sovjetsko oružje s kraja osamdesetih koje je prisiljena modernizirati. "SAD čvrsto podupire odluku panamskih vlasti da se obavi inspekcija broda i spreman je na suradnju", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter