Kubanci u Havani u velikom broju oplakuju "Comandantea" Fidela

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotine tisuća Kubanaca počele su u ponedjeljak pristizati na Trg revolucije u Havani, na kojemu je Fidel Castro održavao svoje višesatne govore, kako bi odali počast tom istaknutom političaru 20. stoljeća koji je umro u petak u 90. godini.

Pošto su u petak s nevjericom primili vijest o Fidelovoj smrti, Kubanci će u ponedjeljak na trgu u središtu Havane moći slobodno iskazati svoje osjećaje, na početku tjedna u kojemu će diljem Kube odati počast ocu kubanske revolucije. Komemoracija se završava u nedjelju pokopom u Santiagu de Cubi.

Stotine tisuća ljudi, možda i milijuni, očekuju se na prostranom trgu od 72.000 četvornih metara na kojemu je Castro često držao svoje beskrajne i iscrpljujuće govore u kojima je uvijek žestoko kritizirao američki "imperijalizam".

U 7.30 sati (13.30 sati po srednjoeuropskom vremenu), sat i pol prije početka svečanosti, omanje skupine su pristizale na trg, gdje je već čekalo više stotina ljudi, svih dobnih skupina, neki s cvijećem u rukama.

Oko trga je bio raspoređen manji broj redarstvenika koji su se držali po strani.

"Nećemo više imati nekog poput njega", rekla je u suzama Teresa Oquendo (84) čekajući u redu sa sklopivom stolicom.

Još se ne zna hoće li na podiju biti izložena urna s pepelom "El Comandantea" ili samo njegova fotografija.

Zbog Fidelove smrti otkazane su sve priredbe i skupovi do 4. prosinca. Odgođene su nezaobilazne utakmice baseballa, diskoteke su zatvorene i zabranjena prodaja alkohola.

Nakon dvodnevne komemoracije u prijestolnici, zemni ostatci Fidela Castra prenijet će se iz Havane u Santiago, putem dugim tisuću kilometara tijekom kojega će od srijede do subote proći kroz 13 od 15 kubanskih pokrajina kako bi mu posljednju počast mogli odati milijuni ljudi.

Komemoracija će se završiti u nedjelju pokopom Comadantea u Santiagu de Cubi, na istoku zemlje, u kolijevci revolucije.

Fidel je bio simbol tog velikog karipskog otoka sve dok 2006. zbog bolesti nije morao predati vlast bratu Raulu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter