Kubanci prvi put nakon revolucije mogu kupiti auto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po prvi puta od revolucije 1959. godine Kuba je u okviru gospodarskih reformi predsjednika Raula Castra dopustila svojim gradanima da kupuju i prodaju automobile.

Službena uredba od ovoga tjedna kaže da ce Kubanci i strani državljani s prebivalištem na Kubi od sada moci ciniti sa svojim automobilima što žele "bez ikakve prethodne autorizacije bilo koje instance".

Uredba koja stupa na snagu u subotu, medutim, samo ce Kubancima koji imaju dopuštenje vlasti i stranim državljanima na otoku dopustiti da uvoze automobile dok ce drugi biti ograniceni na automobile koji se vec nalaze na Kubi.

Liberalizacija prodaje automobila jedna je od više od 300 reformi usvojenih u travnju na kongresu Komunisticke partije, jedine legalne politicke stranke na Kubi.

Sada Kubanci koji sele s otoka mogu prodati svoje automobile ili ih dati clanovima obitelji što do sada nisu mogli. Strani državljani koji žive na otoku moci ce tijekom boravka kupiti do dva automobila, uvezenih ili onih koji su na Kubi.

Ranije su se samo automobili koji su u Kubi bili prije revolucije 1959. mogli slobodno kupovati ili prodavati uslijed cega je na kubanskim ulicama veliki broj automobila iz pedesetih ili ranijh godina, vecinom americke proizvodnje.

Na Kubi je takoder i mnogo automobila sovjetske proizvodnje iz doba kada je SSSR bio najveci saveznik otoka. Ti su automobili bili dostupni onima koji su dobili dopuštenje vlasti, uglavnom biranim dužnosnicima, sportašima, umjetnicima i lijecnicima koji su se vracali iz službe u inozemstvu.

Novu uredbu vlada je vec dugo obecavala a Kubanci željno ocekivali. Promjene su dio širokog Castrovog programa gospodarskih reformi koji je, kako kaže predsjednik, nužan za preživljavanje kubanskog komunizma.

Jedna je od teškoca s kojom ce se suociti Kubanci, koji imaju prosjecnu mjesecnu placu od 20 dolara, kako prikupiti novac za kupovinu automobila.


Podijeli: Facebook Twiter