Kuba želi internet za sve građane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kubanske vlasti u petak su se ponovo založile za pristup internetu svih svojih građana i priznale da se Kuba, koja zaostaje u informatizaciji, ne može razvijati bez bolje internetske povezanosti, prenosi Reuters.

Trenutno tek mali broj Kubanaca ima pristup brzom internetu, a dužnosnici, koji godinama obećavaju bolju internetsku uslugu, zaostajanje Kube na tom području opravdavaju američkim gospodarskim embargom i političkom agresijom.

No, posljednji razvoj događaja između SAD-a i Kube, tj. približavanje dviju zemalja i najava uspostave diplomatskih odnosa, stvorilo je dodatni pritisak na komunističko vodstvo da modernizira zemlju.

"Postoji volja Komunističke stranke i kubanske vlade za razvojem informacijskog društva i pristupom internetu svim građanima", kazao je prvi potpredsjednik Miguel Diaz-Canel na završetku drodnevne konferencije o tehnologiji.

Taj 54-godišnjak je prvi u nizu onih koji bi mogao naslijediti 83-godišnjeg predsjednika Raula Castra i već dvije godine otkako je potpredsjednik zagovara otvoreniji internet.

Na konferenciji, na kojoj su sudjelovali stručnjaci s područja tehnologije i državni mediji, čuli su se pozivi za dostupnijim internetom za sve Kubance kako bi zemlja uhvatila korak sa susjedima.

Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) rangirala je Kubu na 125. mjesto među 166 zemalja po telekomunikacijskom razvoju i najniže je rangirana zemlja u obje Amerike. Prema ITU-u, pristup internetu ima oko 25 posto Kubanaca.(Hina)


Podijeli: Facebook Twiter