Kuba usvojila povijesne reforme

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izaslanici na sedmom kongres kubanske Komunisticke stranke prihvatili su program reformi i otvaranja koje je predložio predsjednik Raul Castro "popravljajuci" socijalisticki model na snazi vec pola stoljeca, po službenim dokumentima objavljenim u ponedjeljak.

Svih tisucu zastupnika kongresa glasalo je na plenarnoj sjednici za plan koji sadrži tristotinjak mjera vezanih uz otvaranje privatnom sektoru, smanjenje zapošljavanja u javnom sektoru za gotovo milijun radnih mjesta, smanjenje državne pomoci, samozapošljavanje, oblike samoupravljanja u poduzecima, poreznu reformu i decentralizaciju državnog aparata.

Reforme predstavljaju najvecu promjenu u kubanskoj ekonomiji sovjetskog tipa u posljednjih nekoliko desetljeca i trebale bi omoguciti otvaranje privatnim inicijativama, davanje više autonomije državnim kompanijama, smanjenje javne potrošnje i ohrabrenje stranom ulaganju.

Socijalizam se, medutim, ne dovodi u pitanje. S pretjerano centraliziranog ekonomskog modela, preuzetog od SSSR-a sedamdesetih godina, Raul Castro namjerava Kubu dovesti na put složene ekonomije, uvodeci pravila tržišta, ali i sacuvavši stecevine socijalizma. Raul Castro namjerava voditi taj proces malim koracima i bez žurbe, javljaju kubanski mediji.

U nastavku kongresa u utorak ocekuje se da ce se voda kubanske revolucije Fidel Castro (84) odreci i posljednje službene funkcije, glavnog tajnika Komunisticke stranke. Na toj dužnosti, kao i ranije na dužnosti predsjednika države, zamijenit ce ga mladi brat Raul (79). Fidel je prvi i dosad jedini glavni tajnik stranke od njezina službena osnivanja 1965. godine.


Podijeli: Facebook Twiter