Kuba održava parlamentarne izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Kubi se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori zbog kojih je u 15 kubanskih pokrajina otvoreno gotovo 30.000 biračkih mjesta na kojima će oko 8,4 milijuna stanovnika te države birati sastav novoga parlamenta, rekla je predsjednica državnoga izbornog povjerenstva Alina Balseiro.

U Nacionalnu skupštinu narodne vlasti će biti izabrano 612 zastupnika, prenosi kubanska novinska agencija Prensa Latina. Procjenjuje se da bi nakon ovih izbora, koje odbacuje domaća oporba i koji bi trebali proteći bez iznenađenja, krajem veljače skupština trebala potvrditi novi petogodišnji mandat predsjednika Raula Castra.

Castro mlađi predsjedničku je dužnost preuzeo 24. veljače 1998., kada je, nakon povlačenja iz političkog života njegova brata Fidela zbog bolesti, preuzeo privremeno predsjedničku dužnost. Oba su brata među 612 kandidata koji su se službeno kandidirali za zastupnička mjesta u parlamentu.

Fidel (86) nositelj je liste u općini Santiago de Cubi, u istoimenoj istočnoj pokrajini. Raul (81) nositelj je liste u općini Segundo Frente, u pokrajini Santiago. Uz 612 kandidata za parlament, birat će se i zastupnici za pokrajinske skupštine između 1269 kandidata.


Podijeli: Facebook Twiter