Kuba: Nece biti politickih reformi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Kubi nece biti politickih reformi, izjavio je u utorak jedan od kubanskih potpredsjednika Marino Murillo nakon poziva pape Benedikta XVI. kubanskim katolicima za izgradnjom otvorenijeg, obnovljenog društva.

- Na Kubi nece biti politickih reformi. Mi na Kubi govorimo o stvaranju kubanskog gospodarskog modela koji naš socijalizam cini trajnim i koji je na dobrobit našeg naroda, kazao je Murillo.

On se novinarima obratio u povodu posjeta Pape koji je u petak ocijenio da "marksizam više ne odgovara realnosti".

Murillo je porucio da su Kubanci spremni saslušati sve koji žele unaprijediti njihov gospodarski model, pomoci im, ali ništa ne nametati. Dodao je da je Kuba proucavala gospodarske modele u Kini, Vijetnamu i Rusiji, ali da to ne znaci i da ce automatski preslikati njihove modele jer bi to bila pogreška.

- Želimo model koji ce osigurati trajni razvoj i koji bi ocuvao tekovine socijalisticke revolucije, posebice na podrucju obrazovanja i zdravstva, zakljucio je Murillo.

Benedikt XVI. je uoci dolaska na Kubu rekao "da danas marksisticka ideologija kako je bila koncipirana više ne odgovara stvarnosti".

- Valja pronaci nove modele, strpljivo i konstruktivno... i želimo u tome pomoci da bismo izbjegli traume, rekao je Papa.


Podijeli: Facebook Twiter