Kuba ce ograniciti mandat politickih voda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kuba ce razmotriti ogranicenja mandata na deset godina za politicke vode da bi osigurala svježu krv u vladi, izjavio je predsjednik Raul Castro u subotu na otvaranju 6. kongresa Komunisticke partije.

"Došli smo do zakljucka da bi bilo poželjno ograniciti vrijeme službe visokih politickih i državnih dužnosnika na maksimalno dva petogodišnja mandata", rekao je Raul Castro pred tisucu zastupnika na kongresu, na kojem je gospodarski preustroj najavljen kao glavna tocka dnevnoga reda.

Dodao je da vlada nema "dobro obucenu zamjenu s dovoljno iskustva i zrelosti" koja bi zamijenila sadašnje celnike, od kojih je vecina u svojim 70-ima i 80-ima.

79-godišnji Raul Castro rekao je da ni on nece biti iskljucen od tih ogranicenja, o kojima se nece raspravljati na ovom, vec na kongresu najavljenom za sljedeci sijecanj.

Kubansko staracko vodstvo znacajan je problem u vladinoj namjeri da osigura opstanak kubanskom socijalizmu te bi tijekom kongresa na visoke politicke funkcije mogla biti izabrana nova lica.

Bivši 84-godišnji predsjednik Fidel Castro, koji nije prisustvovao kongresu, vladao je tako 49 godina, a mladi brat Raul bio je ministar obrane u isto vrijeme prije nego je i sam preuzeo predsjednicku dužnost 2008. godine.

Takoder, prvi potpredsjednik Juan Machado Ventura ima 80, a drugi dopredsjednik Ramiro Valdes 77 godina.


Podijeli: Facebook Twiter